Vuosikatsaus: Neljä rasismin normalisoinnin huippukohtaa vuonna 2015

Vuoden lopuksi on tapana tehdä listauksia esimerkiksi parhaista kirjoista tai levyistä. Koska tämä on ollut aivan erityinen vuosi Suomen historiassa, jätän pop-musiikin ja Star Wars -saagan ruotimisen muille. Tässä on listattuna neljä rasismin normalisoinnin huippukohtaa (tai pohjakosketusta), joita olemme saaneet todistaa kuluneen vuoden aikana.

4. Sebastian Tynkkynen sai irtisanoutua rasismista valtamediassa

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja emopuolueen erotettu kolmas varapuheenjohtaja Tynkkynen on saanut tänä vuonna paljon julkisuutta: Hän oli yksi YLEn uuden YLE Folk -palvelun mainoskasvoista. Kun hänet erotettiin varapuheenjohtajan paikalta, hän  muun muassa sai tilaisuuden sanoutua irti puolueensa rasistisista äänenpainoista YLEn Kaarlen maailma -ohjelmassa.

Tynkkynen sanoo itse vihaavansa rasismia. Hän kuitenkin esiintyi itsenäisyyspäivänä puhujana Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumassa, jonka ohjelmassa olivat mukana MV-vihasivuston päätoimittaja Ilja Janitskin (ei saapunut paikalle), natsiyhtye Stormheit ja YLEn toimittajaa taannoin huoraksi tituleerannut Junes Lokka. Tapahtumasta Tynkkynen siirtyi marssimaan fasistien 612-soihtukulkueessa, jota viime vuonna vartioi uusnatsijärjestö Kansallinen vastarintaliike. 612-soihtukulkue on julkaissut sivuillaan kiitosviestin onnistuneesta marssista, josta tykkäävät muun muassa Suomen vastarintaliikkeen voimahahmo Ali Kaurila, natsi-merchandise -kauppa Ferus Finnum, 612-yhdistyksen domainin omistaja kirjailija Timo Hännikäinen ja Perussuomalaisten Pirkanmaan piirisihteeri Terhi Kiemunki.

blume.png

3. Olli Immonen toimii edelleen hallituspuolueen kansanedustajana

Kansanedustaja Olli Immonen esiintyi kansallissosialistien vuotuisessa tapahtumassa samassa kuvassa Kansallisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa. Immonen perustelee natsien läsnäoloa sillä, että tilaisuus oli kaikille avoin. Ongelmallista kuitenkin on, että Schaumanin haudalla käyminen on nimenomaan KVL:n perinne, joten Immonen on ollut mukana natsien tapahtumassa, ei toisin päin.

Sittemmin Immonen kirjoitti facebook-päivityksen sodasta monikulttuurisuutta vastaan. Hän erosi oma-aloitteisesti väliaikaisesti eduskuntaryhmästä, ja palasi takaisin vähin äänin. Perussuomalaiset ovat myös jättäneet täysin huomiotta, että Immosen johtaman Suomen Sisun piiripäällikkö, entinen PS:n kansanedustaja saa Immosen silmien alla sanoa hyväksyvänsä turvapaikanhakijoihin kohdistuvan joukkomurhan.

2. Hallitus laati ja hyväksyi muukalaisvihamielisen turvapaikkapoliittisen ohjelman

Sipilän hallituksessa on kaksi näennäisesti ihmisoikeuksiin sitoutuvaa puoluetta, jotka kuitenkin ovat valmiita ajamaan läpi erittäin epäinhimillistä ja syrjivää politiikkaa pysyäkseen vallasssa.

turvap.png

1. Hallitus, media ja poliisi eivät puutu kunnolla äärioikeiston murhapolttoyrityksiin ja muuhun väkivaltaan.

kukk.jpg

Suomi muistetaan tänä vuonna maailmalla Ku Klux Klan -asuisesta nuoresta.

Se ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, kuinka monta turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa murha- ja tuhopolton yritystä tänä vuonna on nähty.

Terrorismi on poliittisen päämäärän saavuttamiseksi tehtyä yleensä väkivaltaista pelon herättämistä. Helsingin Sanomat kuitenkin kertoo joulukuun lopussa iskuja käsittelevässä jutussaan, että “vastaanottokeskusten häirintä vaikuttaa humalaisten illan aikana saamilta päähänpistoilta”. Suojelupoliisin julkaistua syksyllä uuden kansallisen uhka-arvion, pääministeri Juha Sipilä kommentoi terroristisen iskun uhan kasvun liittyvän turvapaikanhakijoiden mukana Suomeen tulleisiin taistelijoihin. Äärioikeistoa hän ei maininnut. Mitä tulee poliisiin, sen näkyvin rasismiin liittyvä toimi tänä vuonna on ollut uuden, aiemmin kuolemaan johtaneen joukkojenhallinta-aseen testaaminen riehuviin antifasistisiin vastamielenosoittajiin.

Bubbling Under:

Listalle olivat nousta Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaaren lukemattomat ihmisvihamieliset toilailut.

PS.

Rasismin normalisoiminen ei tarkoita, että kaikki tässä tekstissä mainitut henkilöt olisivat rasisteja. On aika kääntää huomio pois identiteeteistä valtarakenteisiin: rasismi on valtajärjestelmä, jolla oikeutetaan valtaväestön etuoikeutettua asemaa. Monet teot edistävät rasismia ilman, että niiden tekijä mieltäisi itsensä tai tekonsa rasistiseksi. Näillä eväillä menkäämme kohti parempaa vuotta 2016.

Korjattu: Olli Immonen haki itse väliaikaista eroa ja nimenomaan Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, ei puolueesta.

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Vuosikatsaus: Neljä rasismin normalisoinnin huippukohtaa vuonna 2015

 1. Hyvä teksti!

  Pohjakosketusten listaaminen on ansiokasta, mutta ehkä kuitenkin huolestuttavampaa on se, kuinka pohjakosketukset ovat merkkinä rasismin arkipäiväistymisestä yleiskielessä. Jos jatketaan vesiliikennevertailuja, niin onhan sekin, että pääministeri näkee polttopullojen heittelijät ja maltilliset arvoliberaalit ääripäinä, jo melkoisen syvissä vesissä seilaamista. Vai mikä on polttopullojen toinen ääripää?

  My point: yleinen rasismin arkipäiväistyminen “maahanmuuttokriittisyyden” myötä kaapuiluksi on johtanut siihen, että se mikä 10 vuotta sitten oli ilmiselvän tuomittavaa pökkelörasismia, on tänään jo päivittäistä huttua. Kymmenen vuotta sitten Punaisella ristillä oli vihollisia lähinnä Talebanin ja Boko Haramin kaltaisissa terroristijoukoissa. Nykyään Suomessa on jo jostain syystä ihan OK sanoa SPR:ää viholliseksi. Huoh…

  Like

 2. walterkeinmal says:

  Eeli, juuri näin! Vellova keskusteluilmapiiri on tekstissä helpompi tiivistää muutamaksi konkreettiseksi esimerkiksi.

  Like

Comments are closed.