Ministeri, joka luuli itseään konsultiksi

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo MTV uutisten haastattelussa 29.12.2015, että on politiikassa vain käymässä. Jutussa kerrotaan:

Berneriä on arvosteltu erityisesti junavuorojen lakkautuksista. Maakuntien keskustalaiset ovat epäilleet, että Berner on politiikassa vain pistäytymässä.

– Se pitää paikkansa. Jotta voin tehdä haastavia ratkaisuja ja nähdä isoja kokonaisuuksia, minulla pitää olla tiettyä riippumattomuutta, hän vastaa.

Anne Berneriä ei kuitenkaan tunneta vain junavuorojen lakkauttamisesta. Uutisoinnissa on mainittu hänen hallituspaikkansa kansainvälisessä veroparatiisiyhtiössä, hänen sotkeutumisensa valtionyhtiö Finavian sijoitustoiminnan oikeuskäsittelyyn ja hänen roolinsa Uusi lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen puheenjohtajana ja säätiön hallituksessa.

Bernerissä on huomionarvoista, että hän ei ole perinteinen keskustalainen maakuntapoliitikko, vaan kosmopoliitti yritysjohtaja, jonka poliittiset intressit liittyvät yritysten arvonlisäyksen kasvattamiseen ja julkisen sektorin pienentämiseen. Puolueessa hän tuskin olisi, ellei toinen Keskustaan tiensä löytänyt yritysmaailman kasvatti Juha Sipilä sitä johtaisi.

berner1

Bernerin MTV uutisille antamassa lausunnossa on kiinnostavaa se, että hän mieltää asemansa selvästi ennemmin yritysmaailman muutoskonsulttina kuin ministerinä.

Muutoskonsultit ovat ulkopuolelta organisaatioon palkattavia henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet ajamaan läpi toiminnan uudelleenorganisointia.

Muutoskonsultteihin voi suhtautua ainakin kahdella tavalla:

1. Ajattelemalla, että on hyvä saada ulkopuolinen perspektiivi asioihin ja ammattimaisesti ajaa vaikeat ratkaisut läpi

2. Ajattelemalla, että ulkopuolinen, väliaikaisesti taloon otettava henkilö on hyvä tapa ajaa läpi ihmisten arkea kurittavia ratkaisuja ilman, että joutuu pitkällä tähtäyksellä vastaamaan niiden seurauksista

Esimerkiksi muutoskonsultointia tarjoava entinen valtionyhtiö Tieto markkinoi palvelujaan sanankäänteillä, jotka tuovat mieleen vaihtoehdon numero 2:

Liiketoiminnassa tapahtuu monia erilaisia muutoksia, jotka voivat liittyä esimerkiksi yrityskauppoihin, heikkoon käteisvaratilanteeseen tai tuotevalikoiman uudistuksiin. — Kun jokin muuttuu ja tarvitaan liiketoiminnan muutosta, mahdollisuudet työtapojen tehostamiseen ovat erinomaiset. Mutta pystytkö ottamaan huomioon kaikki yksityiskohdat ja viemään prosessia tehokkaasti eteenpäin yksin?

Poliitikot ovat vastuussa äänestäjilleen ja joutuvat tekemään ratkaisuja uudelleenvalinta ja ihmisten arjen pärjääminen mielessään. Berner selvästi ei kärsi tällaisesta taakasta. Hänen asenteensa on ennemmin tehdä päätökset ja kävellä ulos. Äänestäjien mandaatti tekee siitä teoriassa hyväksyttävän ratkaisun.

Kaikkien on kuitenkin hyvä muistaa, että Bernerin muutoskonsultointi ei ole puolueetonta tai perustu yksiselitteiseen taloustieteelliseen tietoon. Hänellä on selkeä oman eturyhmänsä taloudellinen intressi pienentää verokertymää, jolla julkiset palvelut rahoitetaan ja avata peruspalveluja kilpailulle.

Hallitus on vasta aloittanut työskentelynsä, joten jäämme jännityksellä odottamaan, miten valtion kaltainen kokonaisuus seuraavina vuosina taipuu kokeiluun, jossa siihen suhtaudutaan tappiota tekevänä yrityksenä.

berner2

Advertisements
Standard