YLE kompuroi kriittisyyden kanssa

Suomalaiset mediat eivät tykkää konflikteista. Perussuomalaisen puheenjohtaja Timo Soinin haastattelu BBC:n Hardtalk-ohjelmassa  on jäänyt monen mieleen vuosien takaa siksi, että kerrankin toimittaja laittaa poliitikon oikeasti selkä seinää vasten. Suomessa sellainen ei ole tapana.

YLEn aamu-tv:ssä 21.1. Elinkeinoministeri Olli Rehn sanoi toimittajalle silmää räpäyttämättä, että “– panostaminen innovaatioihin ja osaamiseen on valtavan tärkeää vähänkin pidemmän sihdin kilpailukyvyn näkökulmasta, näillä lääkkeillä Suomi saadaan nousemaan, jos se on noustakseen”. Haastattelussa koko kommentti ohitetaan ja jatketaan puhetta työn automatisaatiosta.

Keskisuomalainen uutisoi juuri, että Rehnin hallituksen leikkaukset johtavat yli 5000 työpaikan katoamiseen korkeakouluista. Se ei ole panostamista osaamiseen. Toimittaja päästi leikkaushallituksen ministerin kuin koiran veräjästä ja salli hurskastelun aamutelevisiossa.

YLEn aamu-tv:ssä 25.1. puolestaan olivat vieraina Rajat kiinni –”kansanliikkeen” Susanna Kaukinen ja Pekka Kemppainen. Toimittaja ei kysynyt rasismista yhtä ainutta kysymystä, vaan antoi haastateltaville pitkiä puheenvuoroja, joissa he normalisoivat ja kiillottivat mielenosoituksiaan sekä puolustivat muukalaisvihamielisiä, valkoisen Suomen puolesta marssivia katupartioita.

Kaukinen muun muassa sanoi lähetyksessä, että kansa on katupartioiden takana, vaikka esimerkiksi MTV:n kyselyn mukaan useampi vastustaa niitä kuin kannattaa. Toimittaja ei puuttunut tähän mitenkään. Hän ei myöskään kysynyt mitään Susanna Kaukisen netissä levittämistä rotujen sekoittamista vastustavista ajatuksista tai Pekka Kemppaisen jakamista, mustia ihmisiä kyseenalaisissa tilanteissa esittävistä kuvista.

yle

Kun valtakunnallinen, verorahoitteinen media toimii näin, näen kaksi vaihtoehtoa:

1. YLE alkaa vaatia kriittisyyttä toimittajiltaan ja teettää taustatyön niin hyvin, että haastateltavia osataan haastaa uskottavasti ja lähteisiin pohjaten

2. Samassa aamu-tv:n lähetyksessä Rajat kiinni –väen jälkeen oli pianoa soittava kissa. Jos kriittisyys ei kiinnosta, YLE voisi keskittyä kissojen arjen temmellyksestä kertoviin juttuihin ja lopettaa kokonaan ihmisten haastattelemisen.

ronja.png

Advertisements
Standard