Tiedätkö moniko lapsi hakee turvapaikkaa?

Turvapaikanhakijat ovat kaikki nuoria miehiä, eikö niin? Tällaisen kuvan saa helposti uutisoinnista ja muukalaisvihamielisten puheista. Puheet peittävät alleen sen tosiasian, että turvapaikanhakijalapsiakin on. Tähän moni tuhahtaa, että heitähän on vain aivan kourallinen, eikä asiaa siksi tarvitse kummemmin pohtia turvapaikanhakijoista puhuttaessa.

Riippuu mitä tarkoittaa kourallisella.

hss

Julia Virkkusen 26.1. DocPoint-festivaalilla ensi-iltansa saanut dokumentti ”Kasvottomat” käsittelee Rajat kiinni! –mielenosoituksia ja alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Virkkusen keskeinen huomio on, että lapset ovat jääneet turvapaikanhakijakeskustelun jalkoihin, kun kaikki toistavat yleisenä totuutena turvapaikahakijoiden olevan nuoria miehiä. Tällaiseen yksinkertaistavaan puheeseen on syyllistynyt viime aikoina muun muassa Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja, Pirkanmaan piirisihteeri ja puoluehallituksen jäsen Terhi Kiemunki. Hän tosin myös laskee irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrän 10 000 yläkanttiin ja tekee muitakin asiavirheitä.

kiemu

Paljonko lapsia sitten tulee? Suomeen tuli vuonna 2015 yhteensä 4235 alle 14-vuotiasta turvapaikanhakijaa. On tärkeää huomata, että alaikäisiä tuli paljon enemmän, mutta koska osa lähellä 18 ikävuotta olevaa ei tiedä ikäänsä ja osa saattaa ilmoittaa väärän iän, alle 14-vuotiaiden luku on käyttökelpoisempi.

Eurostatin tilaston mukaan Suomeen tuli 32345 turvapaikanhakijaa vuonna 2015*. Alle 14-vuotiaiden osuus on 13,1 % kaikista. Se ei ehkä kuulosta paljolta. Luvun ymmärtää paremmin, kun sitä vertaa alle 14-vuotiaiden osuuteen Suomen väestöstä, joka oli vuoden 2014 lopussa 15,3%. Vähän yli kahden prosenttiyksikön ero ei enää tunnukaan niin merkittävältä. Lapsia onkin tullut aika paljon.

Jos vielä yrittää hahmottaa, paljonko tuo alle 14-vuotiaiden osuus 13,1 prosenttia on, sitä voi verrata Suomen kaupunkeihin. 13,1 % suomalaisista on 716 800 ihmistä. Jos unohdamme tuon prosenttiluvun turvapaikanhakijoista puhuessamme, se olisi sama kuin Suomen väestöstä puhuessamme jättäisimme laskuista koko Helsingin tai vaihtoehtoisesti Oulun, Tampereen ja Turun asukkaat yhteensä. On vaikeaa kuvitella, että esimerkiksi Helsingin Sanomat tekisi niin.

Puhe turvapaikanhakijoista hakeutuu kohti yleistyksiä, koska ne ovat helpompia käsitellä. On kuitenkin tärkeää yrittää katsoa asioita eri näkökulmista. Kun huomioimme Suomeen saapuvat lapset, helposti myös huolehdimme näistä hädänalaisista paremmin. Kaikkien velvollisuus onkin välillä pysähtyä kyselemään, menevätkö asiat ihan niin, kuin sanomalehdet tai televisiossa haastateltavat huolestuneet kansalaiset puhuvat.

tp5

 

* Maahanmuuttoviraston mukaan 131 ihmistä enemmän, mutta käytän Eurostatin tilastoa, koska alle 14-vuotiaiden luku on siitä peräisin

EDIT: Pylväsdiagrammiin lisätty asteikko, suomalaisten alle 14-vuotiaiden lukumäärä korjattu pienemmäksi ja lähde vaihdettu

Advertisements
Standard