Mitä sanoista seuraa?

Sanotaan aluksi: presidentti ei ole vastuussa yhdestäkään polttopulloiskusta, joka Suomessa tehdään, ellei hän niihin kehota, niitä suunnittele tai itse suorita. Tämä on kaikille selvää. Mitään sellaista hän ei ole tehnyt.

Sitten tulee vaikeampi osuus.

Kun presidentti lainaa retoriikkansa muukalaisvihamieliseltä poliittiselta liikkeeltä ja sanoo suoraan, että turvapaikanhakijat ”paljolti” eivät pakene ”välitöntä hätää”, sillä on vaikutuksia. Kun hän puhuu ”hallitsemattomasta maahanmuutosta” ja toivoo nopeita käännytyksiä, sillä on vaikutuksia.

Suomessa tehtiin viime syksynä yli kymmenen turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa iskua. Niitä on luonnehdittu terroristisiksi, sillä niillä voidaan katsoa olevan poliittinen päämäärä, turvapaikanhakijatilanteeseen vaikuttaminen.

Iskut taukosivat joulukuussa. Yhtä syytä tälle on vaikeaa keksiä, sillä joulu-tammikuussa tapahtui useita merkittäviä asioita. Ensinnäkin, itsenäisyyspäivänä äärioikeisto marssi ennennäkemättömällä suuruudella Helsingin läpi soihtujen kanssa. Toiseksi, äärioikeiston katupartiot alkoivat saada enemmän näkyvyyttä. Muukalaisvihamielisyys sai siis symbolisia tunnustuksia julkisuudessa, mikä purki ehkä paineita hyökkäyksiltä.

Kolmanneksi, Sauli Niinistö tuomitsi polttopulloiskut suorasanaisesti uudenvuodenpuheessaan.

Niinistön sanat kuuluivat:

Olen itse vanhan opin juristi, silloisen lain mukaan polttopullo rakennukseen, jossa saattoi olla ihmisiä, oli nimikkeeltään murhapoltto ja sitä se on minulle vieläkin. Raskas rikos. Niin kuin on pakolaisiin kohdistuva vaino tai vihan lietsonta. Liian paljon sellaista on tapahtunut.

On mahdotonta sanoa, mikä vaikutus Niinistön puheella on ollut iskuihin. Niinistö on hyvin suosittu ja hänen puheensa uutisoitiin laajasti murhapoltto-kärjellä.

Kun Niinistö puhui 3.2. valtiopäivien avajaistilaisuudessa, oli toinen ääni kellossa. Turvapaikanhakijoiden rikollisuus ja heidän luomansa uhka olivat nyt kärkiä. Puheen jälkeen laitaoikeistolaisessa ”Rajat kiinni! –kansanliike” –facebook-ryhmässä tehtiin valtava määrä, useita kymmeniä, kiittäviä postauksia puheeseen liittyen. Monet keräsivät yli sata tykkäystä.

niini2

Niinistö ei puheessaan kehottanut ketään väkivaltaan eikä hän sellaista takuulla kannata. Sen sijaan hän haluaa olla suosittu ja linjan koventaminen on tällä hetkellä oikea tie suosion kasvattamiseen. Hän naamioi puheeseen “tolkusta” viestin, joka ilmeisellä tavalla kosiskelee laitaoikeistoa.

Niinistön puheen jälkeisenä yönä tehtiin ensimmäinen rasistinen polttopulloisku kahteen kuukauteen. Iskua luonnehditaan yhdeksi vakavimmista tähän mennessä. Kohteena olleessa Petäjäveden vastaanottokeskuksessa asuu noin 40 lasta ja saman verran aikuisia.

Vielä kerran: Niinistö ei ole vastuussa siitä, jos joku saa hänen puheistaan ratkaisevan impulssin hyökätä itselleen tuntemattomien kimppuun. Silti on tärkeää kysyä, onko puheilla ja iskuilla yhteys. Aivan tuulesta temmatulta se ei vaikuta, jos ei millään tavalla varmaltakaan.

Kun maassa vallitsee ilmapiiri, jossa turvapaikanhakijoista saa sanoa mitä vain, on selvää, että heitä myös kohdellaan miten sattuu. Jokaisella meistä on vastuu turvapaikanhakijoiden ihmisyyden kunnioittamisesta ja siihen kuuluu, että emme niputa heitä yhteen tai oleta heille motiiveja, joista emme tiedä mitään.

Ilmapiiri on meidän kaikkien vastuulla, vaikka polttopulloiskut eivät olekaan. Myös ja erityisesti presidentin. Rikosoikeudellinen vastuu ei ulotu meihin, jotka emme riko lakia, mutta moraalinen vastuu on sitä laajempi ja monella tavalla tärkeämpi.

Advertisements
Standard