4 “Rajat kiinni!” –mielenosoitusta suurempaa asiaa

Joskus huomio kiinnittyy liiaksi yhteen asiaan ja sen mittakaava vääristyy. Tässäkin blogissa on julkaistu turvapaikanhakijoita vastustavaan liikehdintään liittyviä tekstejä aika tiheään. Aktiivisten vastustajien joukot jäävät lopulta kuitenkin mielenosoituksissa aika pieniksi. Siksi on hyvä ottaa askel taaksepäin ja listata asioita, jotka kokonsa vuoksi ansaitsevat enemmän huomiota kuin 5.2.2016 järjestetty Helsingin “Rajat kiinni!” –mielenosoitus.

rajat2.jpg

Rajat kiinni! -mielenosoituskulkue. Alkuperäinen kuva: Suvi Auvinen

Vaikka inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa on välttämätöntä puolustaa, pitää muistaa, että paljon muitakin asioita on koko ajan käynnissä ympärillämme. Tietyt tahot hyötyvät siitä, että kansalaiset kiistelevät keskenään pienemmistä asioista. On helpompaa laittaa yhteiskunnan perustaa uusiksi, kun ihmisten katseet ovat käännettynä pois vallankäytön ytimestä.

Helsingin sanomat arvioi mielenosoituskulkueen kooksi sen liikkeelle lähdön aikaan noin 150 ihmistä. Tässä neljä suurempaa asiaa:

1. Myllypuron leipäjono

leipajono

Viikonloppuna moni järkyttyi nähdessään facebookiin ladatun videon leipäjonosta Myllypurossa. Eriarvoisuus kasvaa voimakkaasti ja siihen puuttuminen on ollut vähäistä. Hyvinvointivaltiossa leipäjonon ei pitäisi olla kenenkään hengissä säilymisen tae.

2. SPR:n 40 000 vapaaehtoisen joukko Suomessa

spr

SPR ilmoittaa vuoden 2014 lopun vapaaehtoistensa määräksi 40 000 ihmistä. Se on valtava todistus suomalaisten halusta olla solidaarisia ja tukea ihmisiä, jotka tulevat eri lähtökohdista kuin he itse.

3. Verosuunnittelusta syytetyn Attendon 6300-päinen henkilöstö

Attendo

Verosuunnittelusta syytetty terveyspalveluja tarjoavan yrityksen henkilökunta Suomessa on yli 6000-päinen. Kyse on siis erittäin suuresta organisaatiosta, joka voisi teoriassa tuoda Suomeen paljon verotuloja. Aggressiivinen verosuunnittelu on taloudellisesti suuri menetys Suomen valtiolle ja veronkierto maksaa moninkertaisesti enemmän kuin turvapaikanhakijat. Veronkiertoon voitaisiin puuttu nykyistä tehokkaammin.

4. Helsingin yliopiston irtisanomat 570 henkilöä

hy.jpg

Korkealaatuinen koulutusjärjestelmä on tae sille, että tässä maassa joku vielä tulevaisuudessa haluaa asua. Nyt järjestelmää ajetaan alas lyhytnäköisillä koulutusleikkauksilla. Helsingin yliopisto on ilmoittanut suurimmista henkilöstövähennyksistä. Leikkausten peruminen antaisi Suomelle paremmat mahdollisuudet pysyä kiinnostavana, sivistyneenä ja uutta luovana paikkana.

Advertisements
Standard