Kuka tahansa voi olla muukalaisvihamielinen

Egyptistä Suomeen muuttaneen Ashraf Benyaminin kommentit turvapaikanhakijoihin liittyen on otettu Suomessa avosylin vastaan. Kouvolan Sanomissa julkaistua haastattelua  jaettiin vuorokaudessa miltei kaksituhatta kertaa ja tykättiin noin seitsemän tuhatta kertaa. Iltasanomat kirjoitti perään jatkojutun, jossa Benyamin kertoo lisää näkemyksistään. Sitäkin jaettiin ensimmäisten 10 tunnin aikana yli tuhat kertaa. Kouvolan Sanomien juttua on kiitellen jaettu facebookissa sekä Rajat kiinni!- että rasisminvastaisessa RASMUS-ryhmässä.

Ensimmäiseksi pitää kysyä, mitä automaattista lisäpainoa turvapaikanhakijoita koskevalle argumentaatiolle antaa se, että kommentoija on asunut Egyptissä 20 vuotta sitten? Vastaus on: ei mitään.

Entä sitten se, että hän on koulutettu ja sopeutunut Suomeen muualta muuttanut? Kouvolan Sanomien jutussa kerrotaan, että lääkäri Benyamin on ”kotoutunut Suomeen täydellisesti” ja että lapset opiskelevat yliopistossa.

Vastaus on edelleen: Benyaminin argumentaatiota pitää arvioida sellaisenaan ja jokaisen väitteen on oltava uskottava muunkin kuin hänen taustansa perusteella. Se on reilua ja toimii myös siihen suuntaan, että kenenkään sanomisia ei väheksytä hänen henkilönsä perusteella.

Mennään siis siihen, mitä Benyamin jutuissa sanoo.

Benyamin esiintyy huolestuneena Suomen tilanteesta. Hän on perheineen harkinnut muuttoa pois Suomesta maahanmuuton takia. Benjamin kommentoi Iltasanomille:

Lähdimme Kairosta Suomeen, koska vaimoni ei sopeutunut Egyptin kulttuuriin. Nyt sama kulttuuri on tulossa tänne Suomeen, Benyamin kärjistää.

Kärjistää tosiaan. Suomeen saapui vuonna 2015 yhteensä 32 476 turvapaikanhakijaa. Verrattuna Suomen väkilukuun se on 0,6%. Tuollainen määrä ei vielä mitenkään tuota kulttuurista muutosta.

Benyaminin puheet kulttuureista ovat muutenkin kyseenalaisia. Kouvolan Sanomisssa kerrotaan, että ”Benyamin toivoo, että Suomen viranomaiset malttaisivat kuunnella hänen kaltaisiaan, jotka tuntevat molemmat kulttuurit.”

Jää epäselväksi, mitkä kulttuurit tässä ovat kyseessä tai mitä kulttuurilla tarkoitetaan. Joka tapauksessa, Benyamin on kotoisin Egyptistä, kun taas turvapaikanhakijoita tuli Suomeen viime vuonna eniten Irakista, Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta. Yksikään niistä ei ole edes Egyptin naapurimaa. Benyaminin asiantuntijuuden perusteleminen tämän kotimaalla on vähän kuin joku Hollannissa asunut alkaisi puhua totuuksia suomalaisista turvapaikahakijoista kulttuurituntemuksen perusteella.

Turvapaikahakijoiden asemaa Benyamin kommentoi maahanmuuttokriittisiksi itseään nimittävien tutuin sanankääntein. Kouvolan sanomissa kerrotaan, että ”rikollisten lisäksi hän sulkisi rajat kaikilta ilman viisumia ja monen turvallisen maan kautta tulevilta.”

Suomessa arvostetaan kovuutta jopa terveen järjen tuolle puolen. Pakolaisneuvonta ry:n mukaan viisumin saaminen on käytännössä mahdotonta niille, jotka eniten apua tarvitsevat:

Maahantulosäännösten takia useimmat vainoa tai konflikteja pakenevat joutuvat turvautumaan ihmissalakuljetukseen ja väärennettyihin papereihin. Turvapaikan hakemista varten ei voi saada viisumia lähetystöstä. Kohdemaassa on usein mahdotonta saada EU-maissa hyväksyttäviä asiakirjoja. Taustalla voi olla lähtömaan sekasortoinen tilanne ja/tai hakijan vainottu asema. Esimerkiksi Somaliassa, jossa hallinnollisia rakenteita ei käytännössä ole, passeja tai muita asiakirjoja on mahdotonta saada. Mikäli pakolaista vainoavat kotimaan viranomaiset, vieraan maan viisumin hankkiminen voi olla vaarallista.

Benyamin siis sulkisi apua tarvitsevat ulos Suomesta.

Benyamin myös vaatii turvapaikanhakijoilta ”nöyryyttä ja kiitollisuutta”, josta todellisen avuntarpeen tunnistaa. Ilmeisesti suomalaisten polttopulloin ja Ku Klux Klan –kaavuin järjestämä vastaanotto ei vähennä tätä kiitollisuuden tarvetta sen paremmin kuin se, että jatkuvasti vaaditaan rajoja kiinni. Lehti jatkaa:

Benyaminista ei ole ihme, jos suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa esiintyy yhä enemmän kriittisiä ääniä.
— Se ei ole rasismia. Suomalaiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja auttamishaluisia, mutta he eivät tahdo, että heitä käytetään hyväksi.

Kaikki kriittisyys ei ole rasismia. Yli kymmenen hyökkäystä turvapaikanhakijoita kohtaan, äänestys, jossa enemmistö hyväksyy polttopulloiskut ja natsipartiot kaduilla kuitenkin ovat sitä yksiselitteisesti. Benyaminin sanavalinnat jättävät rasismin piiloon. Se on valtava karhunpalvelus ihmisille, jotka kärsivät rasismista päivittäin.

Benyamin muistaa toistaa myös presidentin taannoisen puheen sanankäänteitä Suomen velvoitteista:

Uskon siihen, että kansainvälisiä sopimuksia voi aina purkaa, jos ne uhkaavat oman maan turvallisuutta. Sopimus ei ole mikään Jumalan sana, vaan niitä voidaan muuttaa tilanteen mukaan.

Kansainväliset sopimukset eivät tosiaan ole Jumalan sana. Ne ovat ihmisyhteisön keino auttaa äärimmäisessä hädässä olevia ihmisiä poikkeusoloissa. Ne ovat kansainvälisiä, koska ne ovat yhteisiä sitoumuksia kaikille maille. Niiden ideana on estää yhden maan vapaamatkustajuus, jota Benyamin ehdottaa.

Tarkemmin tarkasteltuna Iltasanomien ja Kouvolan Sanomien haastattelujen takaa paljastuu siis erittäin epämääräisesti perusteltuja ja muukalaisvihamielisiä mielipiteitä, vaikka Benyamin myös fiksusti tuomitsee seksuaalisen ahdistelun. Kenenkään ei pitäisi pitää Benyaminia näiden kysymysten asiantuntijana tai kritiikittömästi jakaa juttuja vain, koska hänen kommenttinsa vaikuttavat pintapuolisesti järkeviltä.

Todellista järkevyyttä ja rohkeutta juuri nyt olisi puolustaa inhimillisyyttä eikä toistaa ”maahanmuuttokriitikoiden” mantroja.

EDIT 8.2.2016 16:08: Kirjoitusvirheitä korjattu ja yhtä sananmuotoa tarkennettu.

veikkanen.png

Advertisements
Standard