Viisi rautalankaa sananvapaudesta

Julkisessa keskustelussa törmää harva se päivä uhriutujiin, jotka vetoavat sananvapauteen ymmärtämättä, mitä käsitteellä tarkoitetaan. Siksi haluan oman rajallisen ymmärrykseni perusteella esittää muutaman huomion.

1. Kritiikki ei uhkaa sananvapauttasi

Kun kirjoitat jotain ja joku muu sanoo sen olevan huonosti argumentoitua roskaa, sinulla on yhä sananvapaus. Sanomisiasi kohtaan on vain esitetty kritiikkiä. Jos Suojelupoliisi estää perusteetta seuraavan facebook-päivityksesi julkaisemisen, sananvapauttasi on ehkä loukattu.

2. Kun sanot, että asiasta ei saa keskustella, keskustelet siitä

Usein näkee kommentteja, kuten ”tämän ääneen sanominen on Suomessa kiellettyä”. Ei ole. Muuten niitä kommentteja ei olisi koskaan julkaistu. Välillä sen sijaan toivoisi olevan kiellettyä toistaa vuodesta toiseen, että maahanmuutosta ei saa keskustella kriittisesti, kun juuri muusta ei nykyään keskustella.

3. Kun saat kenkää facebook-ryhmästä tai keskustelufoorumilta, sinulla on yhä sananvapaus

Sananvapaus tarkoittaa juridisesti, että valtiovalta ei ennalta puutu sanomisiisi. Yhdelläkään keskusteluryhmän ylläpitäjällä ei silti ole velvollisuutta sietää sääntörikkomuksiasi. Sananvapautesi säilyy myös, vaikka lentäisit ulos ilman perustelua.

4. Sananvapautta rajoittavat muut lait

Suomessa sananvapaus ei ole absoluuttinen, vaan julkaistuun viestiin voidaan puuttua, mikäli se rikkoo lakia. Et voi siis sanoa mitä tahansa vaikkapa rasistiseen väkivaltaan kehottavaa.

5. Joissain maissa ei oikeasti ole sananvapautta

Esimerkiksi Kiinassa kirjoja ja monia verkkoviestimiä ennakkosensuroidaan hallituksen tarpeisiin. Kannattaa pohtia, miten tämä eroaa Suomesta ja jatkaa iloisin mielin rajoittamatonta keskustelua.

 

 

veikkanen

Advertisements
Standard