Eroon leikkausväsymyksestä

Miksi ei juuri hetkauta, kun lukee uutisista, että kansallisomaisuutta yhtiöitetään, koulutusta ajetaan alas ja etuisuuksia heikennetään? Totta kai ministerien puheenvuorot tuottavat närkästyksen tunteen, mutta enemmän saattaa ärsyttää, jos huomaa kassalla, että lompakko jäi kotiin.

Se on leikkausväsymystä.

Tehokas hyvinvointivaltion alasajo ei tapahdu niin, että ilmoitetaan kerralla kaikki kurjistukset ja sitten toteutetaan ne. Sen kaikki huomaisivat. Ennemmin tehdään niin, että ilmoitetaan päätöksiä tiputellen ja välillä perutaan niitä. Uhkaillaan, että kohta joudutaan EU:n komission budjettikurin hoteisiin. Aloitetaan yhteiskuntasopimusneuvottelut niin monta kertaa, että yhden käden sormet eivät kohta riitä ja kukaan ei enää tiedä mitä tapahtuu.

Mediaa seuraamalla on hyvin vaikeaa hahmottaa kokonaiskuvaa siitä politiikasta, jota Suomessa tehdään. Puhutaan leikkauksista ja pakkolaeista, mutta kuka seuraa ja kokoaa yhteen tietoa siitä, mitä oikeastaan ennen vaaleja luvattiin tehdä ja mitä nyt tapahtuu? Kuka kysyy, mikä on leikkausten vaikutus kotimaiseen kysyntään ja sitä kautta taantumasta nousemiseen?

Myös puhe kestävyysvajeesta on epäselvää: mitä pitäisi ajatella siitä, että ennen vaaleja Keskusta puhui 2,3 miljardin säästötarpeesta ja nyt puhe on kestävyysvajeen umpeen kuromisesta neljän miljardin leikkauksilla? Muutokset summissa ovat niin suuria, että uudet vaalit eivät tunnu aivan typerältä ajatukselta.

Luvut vaihtelevat, päätöksiä tulee ja menee, kansalainen pyörittelee päätään. Ja se juuri on tarkoitus. Että me olemme hämmentyneitä luvuista ja muistamme muutaman jatkuvasti toistellun fraasin välttämättömistä, vaikeista päätöksistä. Vaivumme apatiaan, koemme, että kokonaisuudet ovat liian vaikeita hahmottaa.

On kyse väsytystaktiikasta.

Pidemmällä tähtäyksellä koko suomalainen demokratia pitää keksiä uudelleen. Ennen sitä, juuri nyt, on välttämätöntä, että leikkausväsymys ravistellaan pois, ja kansalaiset kokoavat rivinsä. Mediakin voisi ottaa itseään niskasta kiinni ja vaatia päättäjiä enemmän tilille tehdystä politiikasta. Vaikka meillä on ihan kelpo oppositio, se tarvitsee tuekseen äänten kuoron Arkadianmäen ulkopuolelta.

Jonkun on puhuttava tehdystä kurjistamispolitiikasta selkeästi, kun hallitus ei sitä tee.

veikkanen

Advertisements
Standard