Hallitus pimitti Venäjän vastaisen operaation Suomessa

Suomeen saapuvista Yhdysvaltojen ilmavoimien hävittäjistä on tiedotettu heikosti. Helmikuun 8. päivä YLE uutisoi, että Ilmavoimat ei ole tiedottanut ollenkaan rajan tuntumassa järjestettävästä sotaharjoituksesta. Sitten kävi ilmi, että eduskuntaa ei oltu informoitu vierailusta. Paavo Arhinmäki kertoi pian saaneensa selville, että myös Yhdysvaltojen maajoukkoja on tulossa harjoittelemaan Suomeen.

Ilmavoimien sivuille YLEn uutisoinnin jälkeen ilmestynyt tiedote kuin myös puolustusministeri Jussi Niinistö puhuvat harjoituksesta osana suomalaista sotilasoperaatiota. Pimentoon jää, että yhdysvaltalaiset lähteet puhuvat aivan päinvastaista.

Amerikkalaisen uutiskanava CNN:n mukaan hävittäjien Suomen vierailu tehdään osana operaatio Atlantic Resolvea. Operaation verkkosivulta paljastuu, että se on suora reaktio Ukrainan sotaan. CNN liittää harjoituksen Yhdysvaltojen päätökseen nelinkertaistaa Venäjän uhkaa torjuva puolustusbudjettinsa. Kyse on siis Yhdysvaltojen tekemästä aktiivisesta sotilaallisesta ulkopolitiikasta Suomen maaperällä.

Herää kysymys, miksi koko operaatio Atlantic Resolvea ei ole mainittu sanallakaan harjoituksia koskevassa tiedotuksessa?

Viime vuonna Suomi jättäytyi kriittisen keskustelun jälkeen pois Atlantic Resolve -harjoituksista Virossa. Yhdysvaltojen kanssa järjestettiin sen sijaan Porin edustalla erillisharjoitus. Silloin HS kirjoitti Virossa harjoittelevista Stryker-panssarivaunuista Venäjälle suunnattuna NATO-puolustuksen signaalina. Tänä vuonna tankit tulevat Suomen maaperälle ja hävittäjät silmiinpistävän lähelle itärajaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti median paineesta selventävän kirjoituksen tämän vuoden operaatioista blogissaan 19.2. Tässäkään tekstissä hän ei mainitse mitään Yhdysvaltojen omista intresseistä harjoituksessa tai NATOsta. Niinistö päättää tekstinsä:

On tärkeää, että kaikki keskeiset puolustuspolitiikkaa Suomessa valmistelevat tahot saavat riittävästi ja oikea-aikaisesti tietoa myös kansainvälisistä harjoituksista.

Suomen liittoutumattomuutta kannattavat kansalaiset taisivat unohtua tältä listalta kokonaan.

On surullinen, huolestuttava tilanne, että kansalaisten on itse kaivettava verkosta oleellista tietoa Suomen puolustussitoumuksista. Siitä on demokratia niin kaukana, että puolustusministeri ja koko hallitus pitää asettaa asiasta kunnolla selkä seinää vasten.

EDIT 21.2.2016 13:00: Lisätty tieto viime vuonna Suomessa käydystä sotaharjoituksia koskevasta keskustelusta.

nato

Advertisements
Standard