Kehittäisikö Sipilä yrityksiään näin?

Opintotukeen kohdistuvat kymmenien, jopa satojen miljoonien leikkaukset ovat saaneet opiskelijajärjestöt liikkeelle. Moni on muistellut Juha Sipilästä ennen vaaleja otettua potrettia, jossa hän pitelee kylttiä ”Opintotukea ei heikennetä”. Sipilä siis valehteli.

opintotuki.jpg

Toisessa kuvassa Sipilä pitelee kylttiä ”Koulutuksesta ei leikata”. Vale tämäkin, sillä koulutuksesta leikataan ennen näkemättömän paljon. Sipilä on itse kirjoittanut tussilla tekstin perään lisäyksen ”mutta uudistetaan”.

uudistetaan

Uudistaminen ja kehittäminen ovat hallituksen avainsanoja: hallitusohjelmassa luvataan kehittää kymmeniä eri asioita varhaiskasvatuksesta työntekijöiden muutosturvaan.

Sittemmin kehityspuheille on vähän naurettukin. Kun eduskunta syksyllä keskusteli koulutusleikkauksia koskevasta välikysymyksestä, Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari huusi kritiikin väliin, ”me kehitetään”. Jaskari sai vastaukseksi epäuskoisen naurunremakan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myös nyt vetänyt hihastaan kehityskortin. Opintotuen leikkauksia koskevassa tiedotteessa Grahn-Laasonen lupailee epämääräisesti, että opiskelijat otetaan mukaan perustulokokeiluun, jolloin opintotukea voidaan kehittää ”pitemmällä aikavälillä”.

Ketä mahtaa lämmittää tällainen lupauksen irvikuva? Ministeri ei edes voi varmasti luvata opiskelijoiden pääsevän mukaan kokeiluun, jossa siis on kyse etuudesta, jota ei ole olemassa ja jonka synnyttämiseen hallitus ei millään tavalla ole sitoutunut. Kummasti leikkaus muuttuu kehittämiseksi, vaikka aivan sama määrä rahaa katoaa opiskelijoilta.

Kuten monet tietävät, Juha Sipilä puuhasteli kehittämisen parissa myös ennen poliitikon uraansa. Sipilästä kertovan wikipedia-artikkelin mukaan yksi hänen ensimmäisiä pestejään oli kempeleläisen Lauri Kuokkanen oy:n tuotekehitysjohtajana. Tuleva pääministeri johti sittemmin kymmeniä yrityksiä ja kehitti innovatiivisia ratkaisuja muun muassa IT- ja energia-aloilla.

Mieleen tulee, mitä nuori tuotekehitysjohtaja Juha olisi ajatellut, jos häneltä olisi yhtäkkiä uudistamisen nimissä viety kynä, lehtiöt, työhuone ja kehitystiimi? Jos johtoryhmä olisi ensin luvannut kehittämistä ja sitten ilmoittanut, että kyse onkin tuotekehitysbudjetin rutistamisesta minimiin? Tulee mieleen myös, olisiko myöhemmin yritysjohtajaksi noussut Juha ratkaissut yritystensä kilpailukykyhaasteet antamalla kaikille kenkää?

Tuskin. Sipilä ymmärtänee, että jonkin uuden synnyttäminen ei onnistu ottamalla rahat pois. Hallituksen tavoitteena ei selvästikään ole synnyttää uutta, vaan ajaa alas vanhaa ja toivoa parasta.

Valtiontalous ei toimi yritystalouden tavoin, mutta yksi asia on varma: leikkaus on leikkaus. Kehittäminen on jotakin ihan muuta ja se vaatii aina resursseja. Siksi opintotuen kohtalostakin olisi aika alka puhua sen oikealla nimellä: leikkauksena, jolla on ideologiset perusteet.

Sivuhuomiona: Valtiollisen tuotekehityksen ytimestä, TEKESin myöntämistä tuista hallitus leikkaa lähes kolmanneksen. Kehitys kehittyy.

Advertisements
Standard