Opintolainalla saadaan tottelevaisia velallisia

Opintotuen uudistamista on laitettu selvittämään henkilö, joka pitää opintolainan suurimpana ongelmana sitä, että opiskelijat eivät halua nostaa sitä. Koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo ihmettelee opiskelijoiden haluttomuutta toimia ”rationaalisesti” ja investoida itseensä ottamalla lainaa. Uusitalon valinta opintotuen uudistusta valmistelevaksi yhden hengen työryhmäksi on kapean ideologinen veto, joka tuottanee juuri sellaisia tuloksia kuin porvarihallitus haluaa.

Lainapainotteisuuden johtaminen siihen, että köyhillä ei ole varaa opiskella, on onneksi jo tuotu näkyvästi esiin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt lainanottoa edistävien ihmiskuva ja lainapainotteisuuden seuraukset velallisen näkökulmasta.

Laina on nimittäin tapa kontrolloida ja eristää.

Uusitalo kirjoittaa Ekonomi-lehden kolumnissaan lainasta hyvänä ”diilinä” ja ihmettelee, miten opiskelijat eivät halua siihen tarttua. Uusitalon käsitykseen rationaalisuudesta selvästi kuuluu, että ihminen miettii koko ajan rahaa, sitä miten voi maksimoida omat varansa.

Kuitenkin monet opiskelijat haluaisivat lähinnä, no, opiskella. Korkeakouluun mennään hakemaan parempaa ymmärrystä ja taitoja, joiden avulla voi toimia yhteiskunnassa, ei sijoittamaan. On tympeää ekonomistista fantasiointia rajoittaa järjellisyys yksilön tulojen maksimoinniksi. Ikään kuin halu olla ajattelematta rahaa ja velkaantua ei olisi järkevää.

Suurinta luksusta yhteiskunnassa tuntuukin olevan se, että voisi hetken olla ajattelematta rahaa.

Opintolaina tekee ihmisistä velallisia ja muuttaa velkaantumisen eräänlaiseksi aikuistumisriitiksi: lukiosta ulos ja velkakirja kädessä yliopistoon. Asuntolaina ei olekaan se ensimmäinen laina, vaan koko aikuisuutta määrittää huolta aiheuttava velan varjo. Valmistuneilla velallisilla on motivaatio ottaa mitä tahansa työtä vastaan. Velan psykologiaan kuuluu syyllisyys ja alistuminen, tottelevaisuus.

Uusitalon ajattelutapa vie pois päin vapaudesta, kohti toisistaan eristettyjä etuaan maksimoivia yksilöitä. Jokainen miettii omaa takaisinmaksusuunnitelmaansa ja seuraavaa investointia. Sellaiset rahaa murehtivat ihmiset ovat muuten hyödyllisiä, kun halutaan teettää työtä koko ajan halvemmalla ja huonommilla ehdoilla.

balls.jpg

Advertisements
Standard