Taustat jäivät tutkimatta, rasismi sai levitä

Savon Sanomat julkaisi 23.2. kirjoituksen ”Olen ”rasisti” ja kerron miksi”, jota on jaettu facebookissa SharedCount-laskurin mukaan yli 3500 ja tykätty yli 10 000 kertaa. Tekstissä kritisoidaan Suomen tapaa huolehtia hyvin turvapaikanhakijoista samalla kun maan vanhusten- ja terveydenhoito on vaikeuksissa. Kirjoitus sisältää asiallista kritiikkiä Suomen julkista terveydenhuoltoa kohtaan, mutta moni muu asia on pahasti pielessä.

Aloitetaan kirjoittajasta, joka kutsuu itseään “rasistiksi” vain lainausmerkeissä. ”Eläkeläinen Hannu Nyyssönen” on aktiivinen facebookin käyttäjä. Tässä muutamia esimerkkejä hänen julkaisuistaan:

rasse1

rasse2

Nyyssönen esiintyy kirjoituksessaan tasapuolisuuden kannattajana ja puhuu syyttömien rasistiksi “leimaamisesta”, mutta julkaisee rasistisia kuvia, rasistista kielenkäyttöä ja kulttuurisia stereotypioita sisältäviä julkisia päivityksiä. Olisiko Savon Sanomat voinut tarkistaa, kenestä on kyse, ennen kuin julkaisee hänen tekstistä?

Sekin olisi ollut helppo tarkistaa, että sama kirjoitus oli julkaistu MV-lehdessä pari viikkoa ennen kuin Savon Sanomat julkaisi sen. Kun MV-lehti julkaisee jotakin, tekstin uudelleenjulkaiseminen on harvoin viisasta.

Monet Nyyssösen kirjoituksessaan esittämät väitteet eivät kestä päivänvaloa. Hän kirjoittaa:

Olen onnellinen, ettei isäni joutunut kokemaan tätä nöyryytystä ja Suomen erikoista tapaa osoittaa kiitosta hänelle vuosien työstä. Samaan aikaan Suomi ottaa valtavan määrän pakolaisia, tarjoaa majoituksen, yksityissektorin lääkäripalvelut kattavasti, ruokaa sen mukaan, mikä kelpaa maahan saapuneelle, vaatetuksen, kriisiapua, turvaa, seuraa ja hoivaa.

Minä en ymmärrä sitä, että otetaan omalta kansalta pois ja annetaan maahan saapuneelle se, mikä tulisi taata kantasuomalaiselle. Kukaan ei ole tätä pystynyt järkevästi selittämään. Miten voimme unohtaa kansan, joka tämän maan eteen on taistellut, sen jälleenrakentanut ja sitä koko sydämestään rakastanut?

Kirjoituksen logiikka ontuu, sillä Suomessa sosiaalipalvelujen heikentäminen on turvapaikanhakijoihin liittymätön, pitkäaikainen prosessi, jota tällä hetkellä hallituksessa ajavat Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta. Linja on ideologinen ja rahaa riittää samalla kyllä esimerkiksi Talvivaaran katastrofikaivoksen rahoittamiseen.

Nyyssösen huomautus maahan saapuvien paremmista etuuksista on sitä paitsi harhaanjohtava. Suomessa yksin asuvan henkilön toimeentulotuen perusosan määrä on 1.1.2016 lähtien 485,50 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi myönnetään esimerkiksi asumistukea. Yksinasuvan turvapaikanhakijan vastaanottoraha ilman tarjottuja aterioita taas on 314,91 euroa, 92,30 euroa mikäli ateriat tarjotaan. Turvapaikanhakijoille ei siis anneta samaa kuin kantasuomalaisille, saati parempaa. Ruuan saaminen vähentää maksettua etuutta huomattavasti.

Suomessa myös edelleen on julkinen terveydenhuolto ja ilman selkeää tutkimustietoa on kyseenalaista väittää, että turvapaikanhakijat olisivat hoidon suhteen paremmassa asemassa.

Turvapaikanhakijoilla ei myös ole monia vakituisesti maassa oleskelevan oikeuksia. He eivät esimerkiksi saa osallistua palkkatyöhön ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, ja silloinkin työtä saa tehdä vain voimassaolevan matkustusasiakirjan haltija. Muilla karenssi on kuusi kuukautta.

Turvapaikanhakijoilta puuttuu vielä se kaikkein tärkein, tulevaisuus. Sisäministerin mukaan turvapaikanhakijoista alle puolet saa jäädä Suomeen. He tulevat hankalista oloista ja odottavat epätietoisuuden vallitessa tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä. Se ei ole luksusta.

Savon Sanomilla on raskas vastuu Nyyssösen kirjoituksen julkaisemisesta. Heidän olisi pitänyt tutkia kirjoittajan taustat, jättää rasistista lainausmerkit pois ja pakottaa tätä tarkentamaan väitteitään. Kirjoitus on esimerkiksi jaettu Rajat Kiinni! -ryhmään yhteensä viisi eri kertaa yli 3500 muun jaon ohella. Se tukee ajatusta, että rasismi on ihan ok ja luonnollista, ja monet saavat siitä kaipaamansa lisäperustelun muukalaisvihamielisille ajatuksilleen.

Kirjoituksen julkaisupäätös ilman taustoitusta on esimerkki turvapaikanhakijoita koskevien harhaluulojen leviämisestä suurten medioiden avustuksella ja rasismin normalisoinnista.

EDIT 1.3.2016 kl 11:18: Kirjoitusta ei enää löydy Savon Sanomien sivuilta.
EDIT 1.3.2016 kl 14:24: Nyt taas löytyy.

Advertisements
Standard

One thought on “Taustat jäivät tutkimatta, rasismi sai levitä

  1. Pingback: Julistaminen on kivempaa kuin vastuu | Veikka Lahtinen

Comments are closed.