Julistaminen on kivempaa kuin vastuu

Suomalaiset mediat ovat julkaisseet yhteiskannanoton, joka on otsikoitu ”Luotettavan median puolesta”. Se peräänkuuluttaa hyvää journalistista tapaa ja linjaa sananvapauden olevan eri asia kuin minkä tahansa sisältöjen levittäminen ”kenenkään siihen puuttumatta”. Ehkä ilahduttavin kohta kuuluu:

Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin.

Allekirjoittajissa on suurimpien medioiden päätoimittajia, muun muassa HS, MTV, YLE ja muita.

Listassa on mukana myös Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö. Se on huomionarvoista, sillä eilen Rönkkö ei nähnyt mitään ongelmaa siinä, että lehti viime viikolla uudelleenjulkaisi valemedia MV-lehden aiemmin julkaiseman “mielipidekirjoituksen“, joka sisälsi asiavirheitä, ja jonka kirjoittajalla on selvät rasistiset motiivit.

Sanojen ja tekojen välillä on tässä suuri kuilu ja toivoisin, että Rönkkö näyttäisi myös käytännössä sitoutuvansa hienoon julistukseen.

Paljon klikkauksia keräävät tekstit ovat tietysti houkutteleva mainostulojen lähde lehdille. Jos ne houkuttavat enemmän kuin laadukas journalismi, julistukset voisi jättää allekirjoittamatta.

EDIT 1.3.2016 kl 11:18: Kirjoitusta ei enää löydy Savon Sanomien sivuilta.

EDIT 1.3.2016 kl 14:24: Nyt taas löytyy.

 

 

ronkko

Advertisements
Standard

One thought on “Julistaminen on kivempaa kuin vastuu

  1. Pingback: Päätoimittajien kannanotto on tekopyhyyden multihuipennus – Toimittaja testaa

Comments are closed.