A2-ilta ja pohjakosketuksen resepti

Tammikuussa YLE sai kritiikkiä siitä, että Rajat kiinni! –kansanliikkeen jäseniä kutsuttiin Aamutelevisioon normalisoimaan rasistista liikettä. Aamu-tv pahoitteli sittemmin tapahtunutta.

Tästä ehkä opittiin jotain? Näin voisi optimisti luulla.

Helmikuussa tuli julki YLEn uuden A2-illan tiedote. Se julkaistiin YLEn uutisena, otsikko oli ”Ovatko turvapaikanhakijat uhka – romahtaako arvomaailmamme?” Tasapuolisuuden retoriikkaan vetoava verorahoitteinen media ratsastaa muukalaisvihamielisyydellä ja pelolla. Se on nyt muotia, presidenttikin on vähän kokeillut kepillä jäätä ja pelotellut eurooppalaisten arvojen romahtamisella.

Ohjelman vieraslista pidettiin pimennossa aina esityspäivän 2.3. aattoon saakka. Ehkä syystä.

Listalta löytyy muun muassa äärioikeistolaisen, islam-vihamielisen Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja Jukka Ketonen. Ketosta tai järjestöä tuntemattomille kertonee jotain, että Ketonen edustaa FDL:ää jäsenjärjestönä European Liberty Coalition –nimisessä liikkeessä, jossa on mukana myös uusnatsistinen katupartio Soldiers of Odin ja joukko muita pohjoismaisen äärioikeiston edustajia. FDL järjestää myös “Patrioottien päivä“-nimistä äärioikeistokokoontumista Helsinkiin yhdessä Soldiers of Odinin kanssa. Defence Leagueja löytyy myös muista maista, ja yhteistyökumppani English Defence League tunnetaan katuväkivaltaan sekaantumisesta.

koalitio

A2-illan Markus Liimatainen kommentoi 1.3. vierasvalintoja tasapuoliseen dialogiin vedoten:

Ja voi voi, jos joku vieraista sattuu olemaan sinun kanssasi eri mieltä. Sellaista elämä on. Olemme eri mieltä asioista, välillä jopa äänekkäästi, mutta ei sinun kannata siitä hihojasi polttaa.

Tämä joissain oloissa kunnioitettava asenne palvelee nykytilanteessa rasismin normalisointia. Dialogin käyminen on ehkä turhaa, jos dialogikumppanisi tavoitteena ei ole käydä dialogia, vaan saada katuväkivalta ja rasismi näyttämään perustelluilta reaktioilta maahanmuuttoon ja kiillottaa julkikuvaansa valtamedian tuella.

A2-iltaa edeltävänä päivänä julkaistiin suurten uutismedioiden päätoimittajien yhteiskannanotto valemedioita vastaan. Siinä lukee muun muassa näin:

Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.

Julistuksen hengen noudattamisen kanssa on mennyt tähän asti vähän niin ja näin, niin kuin Toimittaja testaa –blogi ansiokkaasti osoittaa. YLEkään ei näköjään onnistu pitämään käsiään puhtaina. Turvapaikanhakijoilla pelottelevat klikkiotsikot ja uusnatsismiin sekaantuneen järjestön puheenjohtajan kutsuminen studioon toimintaansa normalisoimaan eivät minulle ole merkityksellistä journalismia.

Entä sinulle?

EDIT 2.3.2016 kl 11:31: Jori Eskolin esittelee blogissaan FDL:n julkilausumaa, jossa ihmetellään sosiaalidemokraattien haluttomuutta muuttaa maahanmuuttolinjauksiaan Utoyan joukkomurhan jälkeen ja syyllistetään heitä Breivikin teosta. Mielenkiintoinen lähtökohta dialogille tämäkin.

Advertisements
Standard