Röyhkeyden rajat

Hallituspuolue Kokoomus vietti omien kesken hurmosjuhlaa viikonloppuna. Puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa pidettiin juhlapuheita ja twiitattiin aktiivisesti omia ja hallitusohjelmaa kehuen. Selvästi hauskaa oli. Ja silloin kun on hauskaa, voi käydä vahinko: Kun oikein innostutaan nostamaan ryhmähenkeä, unohtuu helposti, että omille suunnatut viestit saattaa lukea joku muukin kuin ilonpitoon osallistuva puolueväki.

Erityisesti valtionvarainministeri Alexander Stubbin sanat eivät kuulosta salin ulkopuolelle jääneen korviin kovin harkituilta. Stubbin perjantaina pitämään puheeseen puolueväelle kuului siteeraamisen arvoinen kohta:

— Kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta. Meillä on erinomainen hallitusohjelma, vaikea, mutta erinomainen. Siitä pidämme kiinni ja sitä viemme yhdessä eteenpäin.

Näin puhuu siis sellaisen hallituksen valtionvarainministeri, joka leikkaa koulutuksesta ennennäkemättömästi. Stubb sijoittaa peräkkäisiin virkkeisiin puolueensa sivistysmielisyyden ja hallitusohjelman ylistämisen, vaikka hallituksen tiedelinjaukset saavat jatkuvasti kovasanaista kritiikkiä tiedemaailman huipulta, viimeksi akatemiaprofessori Ilkka Hanskin hyvin muotuillussa kiistakirjoituksessa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö käytti tilaisuuden hyväkseen ja laittoi nopeasti Stubbille jauhot suuhun. Facebook-päivityksessään Niinistö ottaa lähtökohdakseen Stubbin väitteen sivistyksestä yhteiskunnan kivijalkana:

Minulla on yksi kysymys: miksi tämä on sitten se yhteiskunnan osa-alue, josta te leikkaatte kaikkein eniten? Koulutuksesta leikataan useita miljardeja euroja hallituskaudella. Helsingin yliopistolta leikataan jopa 25 prosenttia sen valtion suorasta rahoituksesta, yhteensä 15 prosenttia sen tuloista.

Myös Stubbin puheessa kiitetty opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen yhtyi sivistys-Kokoomuksen ylistyskuoroon. Paljon huomiota saaneessa twiitissään hän sanoo: ” Koulutus, sivistys, oppiminen ja osaaminen. Niihin nojaa Suomen tulevaisuus!”.

sanni

Innokkaan puolueväen täyttämä sali tuntuu ainoalta järkevältä näyttämöltä tällaiselle puheenvuorolle, Grahn-Laasonen kun muistetaan vuoden 2015 toukokuun sanoistaan: ” Tehdään arvovalinta: ei leikata enää koulutuksesta”. Joku voisi kysyä, olisiko tuoreeseen twiittiin sopinut paremmin hashtag #minäkinolenvalehtelija?

Joskus poliitikkojen epärehellisyys ja ulkokultaisuus on vaikeaa osoittaa. Joskus kähminnät jäävät piiloon ja tulevat esiin vasta vuosien kuluttua. Aivan toista on tämä. Puolue, joka pettää omat lupauksensa ja tuhoaa koulutusjärjestelmää lyhytnäköisin, kyseenalaisin taloudellisin perustein kehtaa puhua avoimesti omien politiikkalinjaustensa vastaisesti. Juhlasaliväki saattaa tämän pajunköyden niellä, mutta entä me muut?

Onko röyhkeydellä rajoja, ja suostuvatko sivistysmieliset kokoomuslaiset, saati kaikki muut äänestäjät tällaiseen sumutukseen ja koulutusjärjestelmän perustan tuhoamiseen? Tilanne ei muutu sillä, että Grahn-Laasonen ja Stubb kehuvat olevansa sivistyksen puolella, pahoittelevat leikkauksia tai kutsuvat niitä ikäviksi. Se ei muutu sillä, että nämä ministerit laitetaan vaihtoon. Ainoa tapa muuttaa se on painostaa hallitus perumaan leikkaukset.

Kokoomus yrittää nyt siivota maton alle niin isoa vahinkoa, että vain heikkopäinen optimisti voi uskoa sen onnistuvan.

 

Advertisements
Standard