Suomen kehitysyhteistyörahat verisissä käsissä

Keväällä 2015 valmistuneessa hallitusohjelmassa Suomen kehitysyhteistyövaroja leikataan 200 miljoonalla eurolla. Samalla valtion kansainvälisesti toimivalle sijoitusyhtiö Finnfundille siirretään pääomia 130 miljoonaa euroa. Finnfund rahoittaa markkinaehtoisia usein vihreään talouteen liittyviä hankkeita.

Yksi Finnfundin rahoittamista hankkeista on Hondurasissa Gualcarque-joen varrelle rakennettava vesivoimala. Hanke on ollut käynnissä useita vuosia ja siihen liittyy paljon ristiriitoja, koska joki on osa Lenca-alkuperäiskansan aluetta. Kansainvälisesti projektin ongelmia on pitänyt näkyvillä COPINH-järjestö.

Agua Zarca-hanke nousi uutisiin maaliskuussa 2016, kun sitä näkyvästi vastustanut COPINH-aktivisti Berta Cáceres ammuttiin Hondurasissa. Maa on erittäin vaarallinen aktivisteille: uutisoinnin mukaan yli 100 ihmistä on tapettu viime vuosina liittyen länsimaarahoitteisiin puhtaan energian hankkeisiin.

Kun puhutaan suomalaisten verovaroista tulevien kehitysyhteistyömäärärahojen käytöstä, aktivistien murhat eivät ole ensimmäinen asia, jonka pitäisi tulla mieleen. Siksi Agua Zarca –hanke vaikuttaa hyvin hämmentävältä.

Finnfund irtisanoutui aktivistin murhasta tuoreessa tiedotteessa ja vakuutti, että hanketta edistävä yritys DESA hyödyttää paikallisväestöä ohjelmalla, johon kuuluu ”teiden parantamista, juomavesijärjestelmien suunnittelua ja osarahoitusta, lahjoituksia kouluille ja erilaisia koulutusohjelmia.”

Suomessa ei ole nyt tuotu esiin, että Finnfundin rahoittama DESA on aiemmin yhdistetty suoraan toisen Agua Zarca –protestoijan murhaan. Hanketta suojanneet sotilaalliset joukot ampuivat aktivisti Tomas Garcian vuonna 2013 mielenosoituksessa. Useat lähteet, muun muassa New York Times, sanovat Garcian olleen aseeton. Aseettomuudesta kirjoitetaan myös muissa lähteissä täällä ja täällä.

Myös Finnfund kirjoittaa samasta tapauksesta tiedotteessaan vuotta myöhemmin otsikolla ” Pienvesivoimala – paljon hyvää ja isoja haasteita”. Tarina vain on kovin erilainen:

Copinhin järjestämän väkivaltaisen mielenosoituksen yhteydessä yksi DESAn toimistoa suojanneista sotilaista ampui mielenosoittajan, joka silminnäkijöiden mukaan oli juossut ampujaa kohti viidakkoveistä heiluttaen.

Tiedote ei siteeraa mitään lähdettä eikä Garciaa mainita nimellä. Muut lähteet kertovat hänen kävelleen poikansa kanssa kohti aluetta, Finnfundin mukaan hän juoksi ”viidakkoveistä heiluttaen”. Tapausta myös arvioitiin jälkikäteen yhtiössä. Finnfund kertoo, että ”asioiden hoidossa löydettiin parantamisen varaa, mutta pohjimmiltaan arvio oli, että kyse oli hankeyhtiön kokemattomuudesta ja että hankeyhtiöllä oli vakaa pyrkimys kehittää hanketta vastuullisesti ja hoitaa suhteita lähiyhteisöihin hyvin.”

Vakaa pyrkimys siis todettiin. Selvitys ei tunnu riittävältä, kun aktivistien kuolemat hankkeeseen liittyen jatkuvat vuosia myöhemmin. Finnfundilta olisi ehkä aika kysyä, mitä vuonna 2013 oikein tapahtui ja miksi medioiden kertomukset poikkeavat niin paljon yrityksen omasta näkemyksestä. Miksi Tomas Garcialla ei ole nimeä Finnfundin tiedotteessa? Ja riittääkö tosiaan irtisanoutuminen Berta Cáceresin kuolemasta, vai pitäisikö suomalaisyrityksen rahoituspanosta hankkeeseen harkita uudelleen?

Kehitysyhteistyövarojen maksajina kansalaisilla on velvollisuus selvittää, mitä rahoillamme tehdään toisella puolen maailmaa. Samalla voi pohtia, millaiseen soppaan varojen siirtäminen pois järjestöiltä yritysten markkinaehtoiseen toimintaan meidät vielä johtaa.

EDIT 17.3. kl 9.06: Finnfund vetää rahoituksensa voimalahankkeelta, syynä jo toisen aktivistin murha kahden viikon sisällä.

FINNFUND logo.jpg

Logo: Finnfund

Advertisements
Standard