Kuvakertomus: HS rikkoi oikeistolaisennätyksen

Helsingin Sanomat käsittelee SAK:n alustavasti hyväksymää yhteiskuntasopimusta laajasti 8.3. Työehtoja kiristävä, ensisijaisesti palkkoja alentava sopimuskokonaisuus on kohdannut vastustusta joissakin SAK:n liitoissa, jotka epäilevät sen kykyä parantaa Suomen taloutta.

On merkittävä saavutus onnistua sisällyttämään neljälle sivulle viisi erillistä elinkeinoelämän ja porvarihallituksen hanketta ajavaa ja perustelevaa juttua. Tämä kuvakertomus havainnollistaa, miten Helsingin sanomat rikkoi 8.3. kaupallisten medioiden oikeistolaisennätyksen.

1. “Järjestöjen sopimus jumittui taas kerran”

Pääkirjoitus aloittaa vyörytyksen kevyesti. Palkanalennuksista koostuvan sopimuksen yksityiskohdissa on kyse “arvovallasta”, ei esimerkiksi siitä, onko palvelualojen pienituloisilla naisilla varaa ruokaan. Sopimuksen työllisyysvaikutuksia ei kyseenalaisteta mitenkään, todetaan vain, että sen vaikutukset ovat työllisyyttä parantavia.

2

2. “Nyrkkiä yhteen kroonikko-osastolla”

Sitten päästään asiaan. Päivän kolumnisti sattuu olemaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Hänen viestinsä on yksinkertainen: työn hinta on noussut liikaa. Se on objektiivinen fakta, jota ei suhteuteta esimerkiksi Suomen hyvin pärjääviin verrokkimaihin. Apunen kutsuu Ranskan ammattiyhdistysliikettä “luupäiseksi” ja vertaa palkansaajien mielenilmausta keskiajan kulkutautien uskomusparantamiseen. Apunen myös poimii satunnaisia pieniä mielenosoittajaryhmiä ilmeisesti pilkatakseen niitä, naistenpäivän kunniaksi muun muassa feministisen ajatushautomo Hatun.

4.jpg

3. “Sopimus uhkaa kaatua pieneen vähemmistöön”

Verkossa tämä kirjoitus kulkee otsikolla “Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen keväällä olisi ääriryhmien voitto maltillisesta enemmistöstä“. Kaasuputki-sivu osoittaa, että tämä nimitys säästetään Helsingin sanomissa normaalisti vain terroristeille, joten on ilmeistä, millainen mielikuva ammattiyhdistysliikkeestä halutaan antaa. Palkansaajilta peräänkuulutetaan uhrimieltä, koska siten voi syntyä työtä “ehkä”. Palkanalennukset ainakin syntyvät varmasti. Sopimuksen kariutuminen olisi “vihaisten ääriryhmien voitto”, mistä seurannee, että sitä ajavat ovat maltillisia, tolkullisia ja oikeassa.

1

4. “Minkä hinnan hallitus suostuu maksamaan?”

Kirjoituksessa SAK haluaa lisää ja lisää hallitukselta. Hallituksen ei katsota esittävän vaatimuksia, vaikka palkkamalttiin vuosiksi suostuneet liitot saivat palkanalennuksia vaativan yhteiskunta”sopimuksen” allekirjoitettavaksi normaalin sopimuskierron ulkopuolella. SAK on viemässä Suomen finanssipoliittisen itsenäisyyden. Sitä ei siis vienyt esimerkiksi Suomen liittyminen euroon ja itsenäisestä rahapolitiikasta luopuminen. Ilmeisesti myöskään hallituksen tekemät laajamittaiset leikkaukset koulutuksesta eivät ole finanssipolitiikkaa, kun SAK voi palkkaneuvotteluilla sen varastaa.

3

5. “Sisäinen devalvaatio ottaa palkansaajilta ja antaa yrityksille”

Pitäisikö tämän löytyä koko listalta? Maratonin loppua kohden lehti hiljentää tahtia ja käy läpi millaisia vaikutuksia yhteiskuntasopimuksella on palkansaajien tuloihin. Kirjoitus vaikuttaa ensisilmäyksellä jopa kädenojennukselta Tätäkään palstatilaa ei kuitenkaan jätetä inspiroimaan kapinamieltä ääriryhmissä, vaan loppuun on laitettu tärkeä muistutus, että verotuloilla ne teidän palkkanne maksetaan ja lomarahasäästöt lisäävät verotuloja. Uutta työtä tästä kaikesta lopulta syntyy, vaikka voisi näyttää siltä, että teiltä otetaan pois.

Standard

One thought on “Kuvakertomus: HS rikkoi oikeistolaisennätyksen

  1. Pingback: Hyvää työläisnaisten päivää – Kaikki on poliittista

Comments are closed.