”Jakonapit” valehtelevat, jopa kymmenkertaista liioittelua

Uusi Suomi julkaisi 8.7. uutisen vapaakauppasopimus TTIP:n neuvotteluista. Luin tänään, 10.3. aamulla, jutun kiinnostuksella ja ilahduin kun totesin sen levinneen niin laajalle. Sivun ilmoitus ”11 300 jakoa” on kova saavutus tärkeälle uutiselle. Se tuntui jopa niin suurelta, että aloin epäillä tulosta.

Verkossa on muutama palvelu, joiden kautta voi seurata minkä tahansa sivun saamia somejakoja. Itse käytän Sharedcount ja Sharetally –laskureita. Ne kertovat yksityiskohtaisesti ja eritellen, montako tykkäystä, somejakoa ja kommenttia artikkeli on kerännyt.

Uuden Suomen uutisen tulos ei Sharedcountin mukaan kuitenkaan ole 11 300 jakoa, vaan 2317 jakoa. Ilmoitettu luku on siis lähes viisinkertaisesti liioiteltu. Syy on yksinkertainen: Sharedcount laskeem myös reaktioiden koko määräksi 11 300, mutta luku koostuu suurimmaksi osaksi kommenteista, joita on noin 5000. Uuden Suomen jakonappi toimii niin kuin ne yleensä toimivat: se näyttää yhteenlasketun luvun, joka yleensä koostuu suurimmaksi osaksi tykkäyksistä ja kommenteista.

COUNT1

Uusi Suomi ja Sharedcount antavat hyvin erilaista tietoa.

Sama käytäntö on myös esimerkiksi Vihreiden sivuilla, joka ilmoittaa samalla tavoin, montako ”jakoa” kukin juttu on saanut. Naistenpäivänä julkaistu Outi Alanko-Kahiluodon mainio kirjoitus on saanut sivun mukaan ”782 jakoa”. Todellinen luku on  Sharedcountin mukaan 49, eli laskuri paisuttaa luvun yli kymmenkertaiseksi.

COUNT2

Vihreiden verkkosivujen jakolaskuri johtaa harhaan.

Kannattaa siis suhtautua varauksellisesti jakonappeihin ja niiden antamaan dataan.

Advertisements
Standard