Laita 200 euroa sivuun ja kuole

Iltasanomissa julkaistiin yhteiskuntasopimusneuvottelujen alla piristävä artikkeli, jossa talousasiantuntija Terhi Majasalmi kertoo, miten jokaisella on mahdollisuus vaurastua halutessaan. Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kuulemma pitäisi herätellä viimeistään pohtimaan uudelleen omia tuloja.

Majasalmi kannustaa:

Jokaisella on mahdollisuus säästää osa tuloistaan. Näillä säästöillä voi esimerkiksi ostaa osakkeita, jolloin on oikeutettu osinkoon, jos yhtiö sitä päättää jakaa.

Osinkotulot kuulostavat tosiaan houkuttelevilta, voihan niitä Suomessa nostaa useita miljoonia käytännössä maksamatta veroja, kuten MOT-ohjelma toi hiljattain ilmi. Tämä siis onnistuu, kunhan on ihan helvetin rikas jo valmiiksi.

Majasalmi käyttää esimerkkinä henkilöä, joka säästää 200 euroa  kuukaudessa kymmenen vuoden ajan ja sijoittaa ne osakkeisiin. Siinä tienaa tuhat euroa vuodessa sijoitettujen rahojen päälle. Kätevää. Hyvä esimerkki, joka on sovellettavissa jokaiseen suomalaiseen.

Jotta Majansalmen neuvot konkretisoituvat vielä paremmin, otetaan kuitenkin toinen esimerkki: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 Suomen alimman tulokymmenyksen bruttotulojen keskiarvo oli 11 336 euroa vuodessa. Kuukausitasolla se tarkoittaa alle 950 euroa. Puoli miljoonaa ihmistä siis elää tällä rahalla. Summalla maksetaan vuokra, ruuat, liikkuminen ja kaikki muu.

Kun alle 1000 euron kuukausituloista laittaa 200 euroa sivuun, seuraus on yksinkertainen: useimmiten ihminen kuolee. Majansalmen neuvo voi tuntua hetkellisesti houkuttelevalta pitkittyneessä köyhyydessä elävälle, mutta aika brutaali hänen lähestymistapansa kyllä on.

Kokonaan perusturvan varassa eläviä ihmisiä on Suomessa yli 200 000. Työttömiä on eri arvioiden mukaan saman verran tai enemmän. Kun nyt käydään neuvotteluja sosiaaliturvaan tehtävistä kiristyksistä, tuntuvat Majasalmen neuvot suoranaiselta vittuilulta. Vaikka hän puhuu jokaisesta ihmisestä, hänen puheitaan ei todellakaan ole tarkoitettu ihmisille, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta haaveilla rahojen laittamisesta syrjään, koska ei ole ollut perittyä omaisuutta, ei koulutusta, ei tarjolla työtä tai  kykyä sitä tehdä.

Majasalmi uskoo kaikessa yksilöön:

Kohtalo on otettava omiin käsiin ja lähdettävä hankkimaan osaamista ja näytettävä tuloksia, josta joku on valmis maksamaan.

Tällainen puhe on yleistä. Kaikki on ihmisestä ja hänen omista kyvyistään kiinni. Menestystarinat ovat tarinoita yksilön ponnistuksista. Vähän toisenlaisen kuvan asiasta saa lukemalla, mitä sosiaali- ja terveyden alan asiantuntijoilla on sanottavana ihmisen vapaista mahdollisuuksista. THL:n sivuilla kuvataan pienituloisia perheitä ja lapsuudessa alkavaa köyhyyttä näin:

Erityisesti nuorten perheiden elämään kasaantuu paljon asumiseen, työhön ja toimeentuloon liittyviä ongelmia, eivätkä jatkuvan sentinvenyttämisen uuvuttamat vanhemmat välttämättä jaksa keskittyä perhe-elämään niin paljon, kuin lapset toivoisivat. Kun lapsen kotoaan saamat taloudelliset eväät ovat niukat, jatkuu lapsena koettu köyhyys helposti vielä aikuisuudessakin.

Siitä sitten ponnistelemaan ja laittamaan rahaa sivuun.

veikkanen

Standard