Turvapaikanhakijat uhka yleisille harhaluuloille

Turvapaikanhakijat tulevat muslimimaista, joissa uskonnonharjoittaminen otetaan tosissaan. Suomessa ollaan maltillisia tapakristittyjä, mutta tänne tulevien muukalaisten lähtömaissa uskonto on arjen tärkein asia. Tulijat tuovat tullessaan islamiin kuuluvat sharia-lain, naisten alistamisen ja terrorismin.

Kuulostaako tutulta? Luultavasti, mikäli seuraat muukalaispelkoisten suomalaisten puheita.

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista valtaosa kyllä tulee muslimimaista. Toinen asia sitten on, miten uskonnonharjoittamiseen suhtaudutaan uudessa kotimaassa. Aamulehti otsikoi 14.3. ”Islamin yhdyskunta ei yllättynyt: Vain pieni osa turvapaikanhakijoista käy moskeijassa”. Uutisessa kerrotaan, että Tampereen turvapaikanhakijoista vain muutama prosentti on käynyt uskonnollisissa tilaisuuksissa. Yhdyskunnan puheenjohtaja kommentoi asiaa:

Osa turvapaikanhakijoista jonottaa vielä yökerhon ovella eikä moskeijan.

Samasta aiheesta kertoi YLE jo vuoden 2015 lokakuussa. Turvapaikanhakijoista kerrottiin silloin vain puolien käyvän joutsenolaisen vastaanottokeskuksen rukoushetkissä. Jutussa kerrotaan myös Suomeen saapuneiden muslimien uskonnollisesta vakaumuksesta yleisemmin:

Tilastojen valossakin valtaosa tulijoista on maallistuneita muslimeita. Islamilaisiin seurakuntiin kuului 2014 reilut 12 000 jäsentä, mikä on vain murto-osa muslimimaista saapuneiden kokonaismäärästä.

Itse en tietenkään näkisi mitään ongelmaa siinä, että Suomeen tulevat turvapaikanhakijat olisivat hartaitakin muslimeja. Harhaanjohtavien puheiden suhteen olenkin sitten tiukempi.

Turvapaikanhakijoiden muslimitaustaa ruoditaan taajaan eri paikoissa, huolestuneita ovat muun muassa Rajat kiinni! –liike ja  Perussuomalaisten kansanedustajat. Saman puolueen kansanedustajat eivät kuitenkaan näe ongelmaa valtiollisissa instituutioissa suoritettavissa uskonnollisia rituaaleissa, kunhan uskonto on se, johon kannattajien enemmistö kuuluu.

Islam on ainoa uskonto maailmassa, jota käsitellään Suomessa hyvin usein yhtenä möykkynä: eri tulkintasuuntia tai uskontokuntaan kuuluvien maallistumista ei oteta mitenkään huomioon. Islamia voi kutsua esimerkiksi natsismia pahemmaksi syöväksi ja säilyttää asemansa hallituspuolueen poliittisen nuorisojärjestön puheenjohtajana.

Kaikki tämä on naurettavaa. Tuntuu olevan aivan liikaa vaadittu, että ihmisiin suhtautuisi sen mukaan mitä he tekevät eikä heidän taustastaan tehtyjen paikkansapitämättömien oletusten perusteella. Vähintä mitä voi pyytää lienee, että vihaajat jättäisivät vihaamistaan muslimiryhmistä edes turvapaikanhakijat rauhaan. Heidän suuri enemmistönsä väyttää antavan liian vähän syitä raivonpurkauksiin edes paatuneelle islamofoobikolle.

 

tyne

Advertisements
Standard