Video kertoo kaiken terveyden “valinnanvapaudesta”

Terveydenhuollon “valinnanvapautta” ajetaan nyt Suomessa läpi vauhdilla. STM:n asettama työryhmä luovutti 15.3. aihetta käsittelevän raporttinsa ministeri Juha Rehulalle. HS:n otsikoinnin mukaan ryhmä toteaa “valinnanvapaus voisi hillitä kustannuksia ja edistää yhdenvertaisuutta”.

Tämä arvio on siis tehty ennen kuin Suomessa uudistus on toteutettu. Ruotsissa vastaava uudistus ei tarkastusviraston raportin mukaan johtanut kustannusten hillitsemiseen, vaan yhtenä seurauksena oli, että kaikkein sairaimmat käyttivät palveluja entistä vähemmän.

Koko valinnanvapauden käsite on mielenkiintoinen: siinä vapaus tarkoittaa, että potilaasta tehdään kuluttaja, joka tekee markkinoilla tarjottujen vaihtoehtojen välillä “vapaita” valintoja. Tähän liittyy muutama ongelma:

  1. Ihmisillä on taustoistaan riippuen hyvin erilaiset mahdollisuudet arvioida hoitovaihtoehtoja ja siksi kyvykkäimmät usein pärjäävät parhaiten. Jotkut ovat vapaampia kuin toiset.
  2. Kulutusvalinnat tehdään siitä tarjonnasta mitä on, eivätkä ihmiset voi juurikaan vaikuttaa siihen, jos paikkakunnalta löytyy vain yksi palveluntarjoaja
  3. “Vapaus” kulutusvalintoina on hyvin erilainen tavoite kuin oikeus olla terve ja saada yhdenvertaista palvelua. Kulutusvapaus voi jopa olla jälkimmäisten kanssa ristiriidassa.

Kun katsotaan työryhmän koostumusta, pistää silmään ainakin Paul Lillrank, joka istuu laitaoikeistolaisen ajatuspaja Liberan hallituksessa. Hänen ajatuksensa terveysmarkkinoiden kasvattamisen suotavuudesta olivat varmaankin ennalta nähtävissä.

Työryhmästä, sen tavoitteista ja tuloksen ennalta-arvattavuudesta kertoo kuitenkin eniten sen johtajavalinta Mats Brommels. Karolinska Institutetissa toimiva terveysorganisaatioiden asiantuntija kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n 45 sekunnin videolla kaiken oleellisen siitä, mistä valinnanvapausuudistuksessa oikeastaan on kyse:

Perimmäisenä tavoitteenahan [Ruotsissa] on ollut mahdollistaa uusien toimijoiden tulo terveysmarkkinoille ja siinä tavoitteessa on todella onnistuttu: sosiaali- ja terveydenhuollon alueelle on perustettu yhteensä noin 800 uutta yritystä. Se on tietysti merkinnyt sitä, että on todellista valinnanvapautta. Silloin en puhu pelkästään perusterveydenhuollosta, vaan monesta sosiaalihuollon palvelusta.

Kyse on siis sosiaali- ja terveysmarkkinoiden avaamisesta yrityksille, eli valtion sosiaali- ja terveysmenojen siirtämisestä yksityisten toimijoiden taseisiin. “Todellista valinnanvapautta” tuottaa se, kun on paljon hoitoa tarjoavia yrityksiä, jotka tavoittelevat voittoa verorahoilla toteuttamillaan sotepalveluilla.

Vapaus on siitä mielenkiintoinen asia, että se voi tarkoittaa sinulle ihan toista kuin minulle.

Advertisements
Standard