Puretaan vammaiset vanhukset

Yhä harvempi kokee olevansa yhteiskunnan täysivaltainen jäsen, saati saavansa sen, mitä täysivaltaisen jäsenen kuuluisi saada. Moni kokee jäävänsä ilman minkäänlaista tuki- tai turvaverkostoa. Kuitenkin yhteiskunnan tulisi nostaa ja kannatella silloin kun ihminen on heikoilla. Näin ei nyt tapahdu.

Näin lukee hallituspuolue Perussuomalaisten kevään 2015 eduskuntavaaliohjelman johdannossa. Kuten muistamme, kun hallitusohjelma sitten tehtiin, huomattiin, että se leikkaa pienituloisilta ja sairailta muun muassa nostamalla asiakasmaksuja ja omavastuita. Aikamoinen ristiriita.

Mutta tekee hallitus muutakin kuin leikkaa, nimittäin purkaa ikäviä normeja. Norminpurulla on hallituksen kärkihankestatus ja sen voisi ajatella olevan vastapainoa närää herättäville leikkauksille. Norminpurkutalkoita kuvataan hankkeen verkkosivuilla näin:

Hankkeen tavoitteena on helpottaa yritysten toimintaa ja kansalaisten arkea sääntelyä keventämällä ja uudistamalla.

Siksi YLEn uutisoima yli 75-vuotiaiden vammaisten tukien leikkaaminen osana norminpurun kärkihanketta tuntuu kummalliselta. Oikeastaan se tuntuu niin röyhkeältä, että on vaikeaa löytää sanoja. Noin 60 miljoonaan euron säästö kunnille revitään erittäin heikossa asemassa olevien ihmisten selkänahasta. YLE kertoo uudistuksen vaikutuksista näin:

Ikärajaus muuttaisi esimerkiksi henkilökohtaisen avun, kuljetuspalvelut sekä palveluasumisen harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi. 

Alussa siteeratun perussuomalaisten vaaliohjelman kohdan kanssa uudistus on myös räikeässä ristiriidassa.

Norminpurku on tyypillinen esimerkki populismista: monimutkaisten järjestelmien yksinkertaistaminen kuulostaa kansalaisista aina lupaavalta. Ja osaa normeista varmasti onkin hyvä tarkastella kriittisesti. Ihan toinen asia on yrittää naamioida leikkaukset kaikkein heikoimmilta sääntelyn purkamiseksi.

Vammaisten oikeuksia ajava juristi Jukka Kumpuvuori kommentoi uudistusta näin:

 Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon. Sitä uudistushanke ei pysty takaamaan. Kyse on myös perus- ja ihmisoikeuksista, kansainvälisistä sopimuksista sekä syrjintäkiellosta.

Jos norminpurku tarkoittaa käytännössä tukea tarvitsevien siivoamista roskakoriin, minä mieluummin pidän normini.

normit

Kuva: norminpurku.fi

Advertisements
Standard