Miksi äärioikeisto ei jahtaa pienituloisia suomalaisia?

Maahanmuuttajien rikollisuus nostetaan tuon tuosta tikunnokkaan. Yhden ryhmän tekosia katsotaan suhteessa kantaväestöön ja todetaan, että enemmän rikoksiahan ne tekevät. Viime vuonna aiheesta jätti kirjallisen kysymyksen hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén. Myös saman puolueen kansanedustaja Olli Immosen vaaliohjelmassa lukee näin:

Ulkomaalaisten rikollisuus- ja työttömyysaste on pysyvästi jämähtänyt yli kaksinkertaiseksi suomalaisiin nähden, eikä päättäjillämme ole ollut halua tehdä tarvittavia korjausliikkeitä harjoittamaansa ulkomaalaispolitiikkaan.

Tilastojen avulla voidaan osoittaa väestöstä kaikenlaista. Jos rikollisuus on se, mikä erityisesti huolettaa, seuraavan pikaisen tilastokatsauksen voisi ajatella muuttavan pysyvästi suomalaisen laitaoikeiston kiinnostuksen kohteita:

Kun tarkastellaan yhdessä suomalaisten tuloluokkien henkilömääriä ja tuloluokkien rikosepäilyjä, selviää, että pienituloiset ovat selkeästi yleisemmin epäiltynä rikoksista kuin muut. Alle 10 000 euroa tienaavien ryhmässä oli vuonna 2014 0,18 rikosepäilyä henkilöä kohti. Yli 10 000 euroa veronalaista tuloa vuodessa nauttivien ryhmässä luku oli vain 0,028. (Tilastokeskus 1 & 2)

Alle 10 000 euroa vuodessa tienaavien rikosepäilyjä henkeä kohti oli siis kuusinkertainen määrä muihin tuloluokkiin nähden. Silti yksikään äärioikeiston edustaja ei ole ajamassa pienituloisia ulos maasta. Miksi?

Koska heitä ei oikeasti kiinnosta väestöryhmien rikollisuus. Heitä kiinnostavat pätevät lyömäaseet maahanmuuttajien vainoamiseen.

Tilastoesimerkkimme pitäisi osoittaa ennen kaikkea, että on harhaanjohtavaa tarkastella vain jotain tiettyä yhtä tilastoa. Yhteiskunta on paljon monimutkaisempi. Hyvin pärjäävillä on paremmat mahdollisuudet elää lainmukaisesti osittain tulojen ja osittain sen takia, että he voivat muovata lainsäädäntöä haluamansa laiseksi (esimerkiksi ajamalla omistusten hallintarekisteröintiä itsepäisesti läpi). Yhteiskuntaolot painavat tietyt ryhmät tekemään enemmän rikoksia kuin toiset.

Pienituloisten korkeat rikosluvut eivät osoita, että heitä pitäisi vainota. Ne osoittavat, että rikollisuus ei ole ihmisessä pysyvänä ominaisuutena, vaan se on olosuhdetekijä, joka voi muuttua oikeudenmukaisella, tuloja tasaavalla ja osallistumismahdollisuuksia tarjoavalla politiikalla.

Pienituloisten korkeat rikosluvut osoittavat, että maahanmuuttajien vainoaminen samalla kriteerillä on absurdia.

veikkanen

Advertisements
Standard