Pääsiäissatu:  Korvissa suriseva kärpänen

Pääsiäislomansa on jokainen ansainnut. Siksi yksi twitter-tili ja sen mukana koko kaupunki vaikeni kiirastorstaina 24. maaliskuuta. Viimeinen asia, joka piti hoitaa oli pieni korvissa suriseva kärpänen. Se oli surissut tammikuusta saakka.

Paras tapa hoitaa asia on viranomaisyhteistyö. Ihmisoikeuksien kieltäminen ei onnistu yhdeltä ihmiseltä, vaan siihen vaaditaan kokonainen syrjivä koneisto. Jos haluaa poistaa ihmisen näkyvistä ja rekistereistä, paras tapa on hyödyntää viranomaista, joka saa käyttää fyysistä väkivaltaa. Niinpä tiistaiyönä 22-23.3. poliisi heitti joukon kodittomia majoitusta hakevia pihalle Helsingin sosiaalipäivystyksestä. Heidän tilannettaan ei arvioitu, vaan ovea osoitettiin kasvottoman viranomaisen röyhkeydellä. Tapaus yritettiin kiistää, mutta ikävä kyllä se saatiin nauhalle.

Yksi kadulle heittäminen ei vielä nujerra ihmisiä, joita kukaan ei ole ikinä halunnut mihinkään, ja heidän tovereitaan. Tarvitaan vielä ainakin toinen kerta. Näin ajatteli apulaiskaupunginjohtaja hoveineen viimeisenä työpäivänään ennen ansaittua lomaa. Korvassa suriseva vaativa, ihmisoikeuksin, perustuslaein, nauhoittein, tiedottein hyökkäävä kärpänen pitäisi saada uskomaan, että kaupunki ei ole kiinnostunut.

Mikä on tylyin mahdollinen tapa kertoa, että mitään ei aiota edelleenkään tehdä, että tämä tarina kuultiin jo monta kertaa, että jättäkää minut rauhaan, nythän alkaa pääsiäinen?

Tiedote? Ei, liian arvovaltainen. Twiitti? Ei, liian henkilökohtainen. Vaan: uudelleentwiittaus. Se on sopiva keino. Älä puhu omalla suullasi, vaan laita maailmalle joukko jotakin sotkua. Jotain sotkua, joka vaikuttaa ulkopuolisille siltä, että jotain tehdään, mutta kertoo totuuden niille, jotka osaavat lukea.

Niinpä apulaiskaupunginjohtajan twitter-tilin pääsiäistä edeltävät kaksi viimeistä viestiä ovat 1. Kolmannen sektorin lisämajoituksen kehumista (jonne todellisuudessa ei mahdu) ja 2. Sosiaalipäivystykseen ohjaamista (josta ajettiin jo kertaalleen ihmiset poliisivoimin pihalle). Muiden suilla. Asia on hoidettu. Niin pienellä vaivalla, että hädänalaisten pulaan jättäminen tuskin koskaan on ollut näin mutkatonta.

Mitä sitten tapahtui? Apulaiskaupunginjohtaja vetäytyi pääsiäisen viettoon. Kodittomat vetäytyivät kuka minne pääsikin: kadulle, puiden siimekseen, pieni osa vapaaehtoisten hätämajoitukseen. Pääsiäisenä yöt käyvät pakkasella. Aamut ovat kauniita.

Kun kaupunki herää taas pääsiäisen jälkeen, se toivoo, että ääni on lakannut. Mutta ei se lakkaa.

raty

Advertisements
Standard