Sukkana läpi

Suomen medioissa asiantuntijuus on laaja käsite. Aamulehti uutisoi 2.4. ”tohtorikaksosista”, joiden mukaan parantumattomia sairauksia voi hoitaa positiivisen ajattelun voimalla. Artikkeliin kohdistuneen kritiikin jälkeen lehti poisti sen sivuiltaan ja mainitsi oikaisussa, että tohtorit eivät olleet lääkäreita vaan kauppatieteilijöitä ja kutsui omaa artikkeliaan ”huuhaaksi”.

Aamulehden juttu huomattiin ja lehteen kohdistettiin julkista painetta sen oikaisemiseksi. Toisenlaisiakin tarinoita löytyy. Lääketieteellisten asioiden kohdalla on helppoa vaatia eron tekemistä asiantuntijatiedon ja roskan välillä.  Tilanne on monimutkaisempi, kun on kyse elinkeinoelämän lobbaajista.

YLE julkaisi 30.3. artikkelin ”Laiska jättiläinen – tässä viisi syytä miksi valtion pitäisi myydä omistustaan”. Otsikointi tuntuu oudon päivänpoliittisesti kantaaottavalta valtiolliselle medialle. Kun jutun avaa, käy ilmi, että perustuu kokonaan Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n tuoreeseen raporttiin, jonka otsikko on ”LAISKA JÄTTILÄINEN – Viisi syytä, miksi valtion omistusten keventäminen hyödyttäisi Suomea”. Otsikko on siis lähes sanasta sanaan kopioitu YLEn juttuun.

Itse jutussa käydään läpi tarkalleen EVA:n raportin viiden kohdan lista perusteluista valtion omaisuuden myymiselle. Asiaan liittyy ainakin neljä ongelmaa:

1. Raportti ei ole tieteellinen tutkimus, vaan sitä voisi luonnehtia ennemmin pamfletiksi. Asiat perustellaan suppeasti.

2. Valtionomistus ei ole vain käytännöllinen, vaan myös poliittinen kysymys. Siinä on kyse muun muassa siitä, missä määrin meillä on demokraattista kontrollia koskien omaa Suomen infrastruktuuria, luonnonvaroja, liikenneyhteyksiä ja niin edelleen. On erikoista, että YLE uutisessaan täysin kritiikittä julkaisee kannanoton aiheeseen.

3. Elinkeinoelämän valtuuskunta on oikeistolainen lobbaajaorganisaatio yhtä paljon kuin se on asiantuntijaorganisaatio. Se ei tuota objektiivista ja neutraalia tietoa, vaan sen julkaisut palvelevat suomalaisen elinkeinoelämän intressejä. Tämä pitäisi aina tuoda EVAa koskevassa uutisoinnissa näkyviin.

4. YLE on mennyt helppoon ansaan, sillä pamfletti on muotoiltu niin että siitä saa paljon klikkauksia keräävän uutisen. Monet verkon uutissivut saavat sivuilleen suuren osan liikenteestä juuri erilaisilla ”viisi syytä” –listoilla. (Myös tämä blogi käyttää kikkaa toisinaan).

Elinkeinoelämän lobbaajien tuottama tieto on vaikeampaa kyseenalaistaa kuin lääketieteellinen huuhaa, koska se ei yleensä ole yksiselitteisesti epätotta. Ennemmin kyse on siitä, että se on vain yksi, kansalaisyhteiskunnan intressien kanssa usein ristiriidassa oleva, näkökulma, jota ei pitäisi käsitellä neutraalina  tietona. Elinkeinoelämän julkaisuihin liittyvä poliittinen intressi on helppo jättää uutisoinnissa taka-alalle, sillä julkaisut näyttävät asiantuntevilta ja peittävät oman poliittisuutensa parhaansa mukaan.

Helsingin Sanomat uutisoi EVA:n tutkimuksista säännöllisesti. Esimerkiksi tuore kysely kansalaisten talouskurimyönteisyydestä pääsi pääkirjoitukseen saakka. Mielipidemittauksesta oli vedetty otsikkoon mutkat suoriksi ja ilmoitettu, että ”kilpailukykysopimusta tarvitaan”. Sanomatta jää, että sopimuksen kannatus ei oikeasti  tarkoita, että se pelastaisi Suomen kansantalouden ja olisi siinä mielessä “tarpeellinen”.

Selvästi EVAn pamfletin kaltaisia julkaisuja kannattaa tuottaa, sillä kiireestä kärsivät, paljon jakoja keräävien juttujen perässä olevat tai omistajayritystensä etuja palvelevat mediat uutisoivat ne kuuliaisesti. Kysymyksiä kysymättä.

bingoo.jpg

 

Advertisements
Standard