Suomalaisten veromyönteisyys ja paskat talkoot

Suomalaisten veromyönteisyys, eli veronmaksuhalukkuus ja ymmärrys verojen maksamisen tärkeydestä, on edelleen vankkaa. Kyselyyn vastanneista lähes kaikki (95 %, 2014: 95 %) kokivat verojen maksamisen kansalaisten tärkeäksi velvollisuudeksi. Lähes kaikkien (96 %, 2014: 95 %) mielestä verojen kerääminen on tärkeää hyvinvointivaltion ylläpidon kannalta ja 57 % vastaajista (2014: 53 %) kertoi että voisivat maksaa veroja jopa enemmän, jos he tietäisivät rahojen menevän itselle tärkeisiin tarkoituksiin.

Näin kertoo verohallinto vuoden 2015 asiakastutkimuksensa tuloksista.

Kun laajaa veronkiertoa paljastavat niin kutsutut Panaman paperit julkaistaan, finanssikonserni Nordean puntti tutisee. Se tutisee niin paljon, että asiaan reagoidaan julkaisemalla kuvankaappaus tiedoteluonnoksesta, johon on jäänyt hiiren kursori ja kielioppivirheet osoittavat punaiset alleviivaukset.

Kömpelössä selityksessä lukee muun muassa, että ”offshore-yhtiöitä voidaan käyttää laillisena apuna joidenkin asiakkaiden erittäin monimutkaisen kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa.” Suuresta monimutkaisuudesta puhuminen on halpa keino yrittää siirtää kansalaisten katse muualle. ”Ette te kuitenkaan ymmärtäisi, mutta laillista ja kunnollista tämä touhu on koko ajan ollut”.

Puntti tutisee syystä. Nordea on alustavien tietojen mukaan perustanut 400 veroparatiisiyhtiötä varakkaille yksityishenkilöille, myös suomalaisille. Samaan aikaan Nordean Aki Kangasharju on esiintynyt suomalaisten yleisen edun puolestapuhujana medioissa ja vaatinut massiivisia leikkauksia julkiseen talouteen.

Veronkorotuksia Kangasharju on vastustanut.

Kun kansalaiset yleisesti ovat erittäin halukkaita pitämään peruspalveluja verojensa avulla yllä ja poliitikot ja liike-elämä saarnaavat talkoista, joissa kaikkia pitää sattua, ei tällaista paljastusta pahempaa kaksinaamaisuutta oikein voi kuvitella. Kangasharjun työnantaja auttaa kaikkein rikkaimpia ohjaamaan rahansa pois Suomen verokertymästä ja samalla vaatii peruspalvelujen leikkaamista. Hän on kelvannut neutraalina asiantuntijana tv-studioihin jo pitkään kertomaan siitä, mikä Suomelle on parhaaksi.

Tämä kevät näyttää olevan suuri tekopyhyyden paljastusjuhla, kun ensin on tuotu esiin, miten yritysten omistajille maksamista osingoista maksetaan osittain jopa nollaveroa ja nyt paljastuu laaja veroparatiisiskandaali. Selvin viesti näissä uutisissa on, että kansalaisten ei kannata luottaa siihen, että olemme kaikki samalla puolella Suomen hyvinvointipalveluja pelastamassa. Median asiantuntijat ja “talousviisaat” saattavat olla susia lampaiden vaatteissa. Selvästi ne, joilla on vähemmän, ovat paljon halukkaampia kantamaan vastuuta kuin ne, joilla on kaikkein eniten.

Paskat talkoot, sanon minä.

talkoot.jpg

Advertisements
Standard