Moni mielenosoitus päältä kaunis

Facebookissa kerää tällä hetkellä osallistujia tapahtuma nimeltä ”Eroa Suomen Hallitus mielenosoitus 06.05.2016”. Tämän tekstin kirjoitushetkellä tapahtuma on kerännyt yli 12 000 kutsuttua ja yli 1000 osallistujaa. Tapahtuma on ilmeisesti luotu 6. huhtikuuta, eli osallistujat on haalittu päivässä. Tapahtuman seinälle kiinnitetyssä kuvaustekstissä lukee lyhyesti ”Vaadimme Hallituksen pikaista eroamista tehtävistään. Kansa on kyllästynyt jatkuviin leikkauksiin sekä nykyisen Hallituksen sanelupolitiikkaan sekä todennut sen olevan kykenemätön hoitamaan sille asetettuja luottamustehtäviä.”

Hallituksen kurjistamispolitiikkaan kyllästyneet ihmiset ovat varmasti mielissään, kun mielenosoitus järjestetään. Tähän nimenomaiseen mielenilmaukseen osallistumista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan. Facebook-tapahtuman luoja Sami Martikainen ei nimittäin ainoastaan järjestä mielenosoituksia. Hän myös keskustelee aktiivisesti Rajat kiinni! -ryhmässä, levittää maahanmuuttovihamielistä materiaalia ja perustelee Suomen EU-eron vaatimista islamin torjumisella. Tapahtuma on myös jaettu Rajat kiinni! -ryhmään yhteensä kuusi kertaa. Alla on kolme kuvankaappausta hänen kirjoittelustaan, jossa yhdessä muun muassa Martikainen sanoo ”ihmisten saaneen tarpeekseen” linkatessaan videon, jossa kuvauksen mukaan ammutaan muslimeita Burmassa.

samim

”Eroa Suomen Hallitus” toimii myös facebook-ryhmänä, jonka tapahtumaksi mielenosoitus on merkitty. Ryhmässä on tämän tekstin kirjoittamishetkellä on noin 400 jäsentä. Sen ylläpitäjät ovat kaikki Rajat kiinni! –ryhmän jäseniä.

Poliittinen liittoutuminen jakolinjojen yli voi olla mielenosoituksissa toisinaan hyvä asia. Avoimen rasismin hyväksyvien henkilöiden järjestämään mielenosoitukseen osallistuminen on kuitenkin eri asia. Rajat kiinni! –ryhmässä on yleinen tuki ihmisoikeuksien riistämiselle turvapaikanhakijoilta ja muilta rodullistetuilta. Mielenosoitukseen osallistumisen perusteeksi ei pitäisi riittää vain se, että jakaa sen hyvin ympäripyöreän tavoitteen hallituksen eroamisesta. Esimerkiksi Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan! -liike ei osallistu mielenosoitukseen ja kieltää sen mainostamisen ryhmässään.

Kun järjestäjä hyväksyy rasismin, tarkoittaa mielenosoitukseen mukaan meneminen tämän rasismin normalisointia. Hallituksenvastainen liike on tärkeää pitää erillään tällaisesta, muuten sen haluama vaihtoehto ei ole sen parempi kuin nykyinen hallituskaan.

 

Advertisements
Standard