”Vältä Kania” – Matkailusivuston Suomi

Kirjoitin kaverin pyynnöstä muutaman jutun matkailusivustolle vuonna 2014. Diili oli yksinkertainen: 40 dollaria jutusta, ei editointikierroksia vaan suoraan eetteriin. Jutut olivat Suomea koskevia listoja. Lopetin kirjoittamisen, koska summa ei tuntunut riittävältä korvaukselta tuhansia facebook-jakoja sivulle keräävistä teksteistä. Lisäksi tuntui väkivaltaiselta tiivistää alueen ja väestön moneus muutaman kohdan listaksi.

Koin, että minulla meni myös liikaa aikaa juttujen tekemiseen palkkioon nähden. Tähän ongelmaan on kuitenkin keksitty toisella matkailusivustolla ratkaisu, joka sopii hyvin klikkijournalismin aikakauteen. Kun palkkiorahat ovat tiukilla, helpoin tapa tehdä matkailujournalismia on tietenkin keksiä jutut päästään. Klikkauksien määrään valehtelu tuskin vaikuttaa ja harva paikallinen päätyy lukemaan omaa maataan koskevia tekstejä.

Niinpä about.com-sivuston Scandinavia-osuus on Suomea tuntevalle todella hauskaa luettavaa. Kaikki Scandinavia-jutut on ilmeisesti kirjoittanut sama ”Terri Mapes”, josta on löytyy hyvin vähän tietoa verkosta. Hän esiintyy paikallisena, esimerkiksi Suomen pahimpia kaupunkeja käsittelevän jutun lopussa on ”paikallisen loppusanat”.

Mapesilta löytyy kirjoituksia, kuten “The Worst Cities in Finland“, ”Why You Shouldn´t Visit Finland” ja ”10 Things I Hate About Finland”. Sivulla on myös positiivisia juttuja, kuten viime kuussa julkaistu “101 of the Finnish Culture”. Jutut ovat Suomea koskevia listoja, joissa käydään läpi suomalaisen kulttuurin eri puolia. Vastaavia Suomi-listoja on verkko pullollaan.

About.comin jutuissa on niin paljon siteerattavia kohtia, että on vaikeaa päättää mistä aloittaisi. Jokaisen tylsyydestä kärsivän kannattaa lukea jutut itse.

Tässä, sivustojen logiikkaa kunnioittaen, kahdeksan kohdan lista parhaista paloista:

1. ”Kania pidetään yhtenä pahimmista kaupungeista turvattomuuden takia. – Kasvanut humalaisten määrä aiheuttaa kaaosta, kuten tappeluja, murhia ja jengirikollisuutta.”
(Toim.huom. Kani-nimistä kuntaa ei Suomesta löydy)

2. ”Turussa autot hallitsevat kaupungin väyliä. Kaupunki on vanha ja sitä luonnehtivat kapeat kadut ja kujat.”
(Toim.huom. Turku tunnetaan nimenomaan leveistä kaduista.)

3.”Suomen paikallinen ruoka on suurimmaksi osaksi luomua ja siinä käytetään hyvin vähän, jos ollenkaan mausteita.”

4. ”Suomalaiset välttelevät julkisia hellyyden osoituksia hinnalla millä hyvänsä. Sydämellistä male-bonding- taputusta selkään voidaan pitää holhoavana.”

5. ”Työttömyys kasvaa ja jotkut työttömät Suomessa vievät homman uudelle tasolle – he ovat todenneet, että kannattaa istua kotona tekemättä mitään. Monet ovat sitä mieltä, että korkea työttömyys johtuu tästä säälittävästä hyvinvointivaltioideologiasta.”

6. ”Suomen voi jakaa neljään alueeseen, jotka ovat Järvi-Suomi, Lappi, Läntiset järvet ja Etelä.”

7.”Inhoan sitä, että murha- ja alkoholikuolleisuusluvut ovat kasvussa Suomessa.” (Toim.huom. Murhaluvut ovat tasaisia, alkoholikuolleisuus laskussa.)

8. ”Vakavista rikoksista joutuu vankiloihin, joissa ei ole vartijoita.”

Kiitokset matkailujournalismin ansaintalogiikan muutoksille sunnuntaiaamuni piristämisestä!

EDIT:

Asiasta ovat sittemmin uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Tarkensin ylle, että kirjoitin itse toiselle sivustolle, en about.comiin.

kani

 

Advertisements
Standard