Keskustelu palautettiin taas kerran tunteisiin

Helsingin kaupunkipyöristä käytiin yhden päivän ajan vilkasta keskustelua muun muassa Lisää kaupunkia Helsinkiin –facebook-ryhmässä. Uutispäivä taisi olla hiljainen, kun Helsingin Sanomatkin lopulta tarttui siihen ja teki uutisen.

Itse pyöristä on sanottu se, mitä niistä ylipäätään kannattaa sanoa. Keskustelusta löytyy kuitenkin toinen kiinnostava puoli: se on oiva esimerkki julkisen keskustelun emotionaalistamisesta. Tarkoitan käsitteellä sitä, että keskustelussa korostetaan tunteita, halutaan nostaa ne esiin ja puhutaan ne edellä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Tätä:

rage2

Keskustelussa kaupunkipyöristä ei ollutkaan yhtäkkiä kyse pyöristä, mainoksista kaupunkitilassa tai kaupungin hankintapäätöksistä, vaan keskustelijoiden tunteista. Keskiössä oli “someraivo”, “ahdistuminen”, “mielen pahoittaminen” ja “tunteiden kuumeneminen”.

Someraivoista, kansan raivostumisesta ja tunteiden kuumenemisesta puhutaan usein mediassa. Tunteisiin, yksilötason reaktioihin keskittymällä saadaan ihmisten huomio kiinnitettyä. Kiinnostavaa Alepa-fillarikeskustelussa kuitenkin on, että noita raivon ja ahdistuksen tunteita on vaikeaa löytää muualta kuin näistä viesteistä, jotka niihin viittaavat. Itse kommentit pyöriin liittyen ovat pääosin liittyneet siihen, miksi ne näyttävät siltä kuin näyttävät, paljonko mainostila on maksanut ja mitä vaihtoehtoja nyt tehdylle hankinnalle voisi olla. Kirosanoja ja huutomerkkejä ynnä muita tunteisiin viittaavia merkkejä näkyi sosiaalisessa mediassa vain vähän.

Kriittisen keskustelun palauttaminen keskustelijoiden tunteisiin onkin kiinnostuksen herättämisen lisäksi tapa viedä huomio pois itse argumentaatiosta ja vähätellä varsinaista aihetta. Kun eri mieltä oleva saadaan näyttämään tunteidensa viemältä, tämän argumentit näyttävät vähemmän painavilta. Silloin niihin ei tarvitse edes vastata. Niinpä keskustelun palauttaminen tunteisiin on myös strateginen peliliike, ei pelkkä neutraali nykykeskustelun piirre.

Vaikka aihe tuntuisi triviaalilta, on perusteetonta olettaa, että sen tosissaan ottavat ihmiset esimerkiksi itkevät näppäimistönsä päälle siitä kirjoittaessaan tai joutuvat kirjoittamaan tekstin kolmeen kertaan raivosta tärisevien käsien virhelyöntien takia. Joskus keskustelu on ihan vain keskustelu, johon sitä käyvien ihmisten tunteet eivät liity millään tavalla.

 

Advertisements
Standard