Perussuomalaisilla on antaa kansalaisille enää vain rukous

Vapunpäivä vuonna 2016. Ulkoministeri rukoilee lavalla Kyösti Kallion sanoin kaikkivaltiasta pelastamaan kansaa sitä uhkaavalta “suurelta vaaralta“. Parin korttelin päässä saman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja vakuuttelee äänestäjiä, että syytöksistä huolimatta puolue ei ole kääntänyt takkiaan.

Perussuomalaisilla ei ole nyt helppoa. Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaisten selvä enemmistö on sitä mieltä, että nykyinen hallitus ei edistä Suomen ja suomalaisten yhteistä etua. Luottamus perussuomalaisiin on erityisen matalalla: puolueen kannatus on alle 10 prosenttia, kun se vaaleissa oli lähes 18 prosenttia.

Puolue itse vakuuttelee, että se on saanut tiukennettua hallituksen maahanmuuttopoliittista linjaa. Vaikeampaa on kuitenkin vakuuttaa, että puolue edelleen olisi pienituloisten puolella. Perussuomalaiset leikkaa lupaustensa vastaisesti pienituloisilta ja kaveeraa hallituksessa ministerien kanssa, jotka yksi toisensa jälkeen yhdistetään omaisuuden piilotteluun ja verovälttelyyn. Moni on kyllästynyt.

Timo Soinin rukous lavalla on merkki puheenjohtajan täydellisestä hämmennyksestä: kaikki, mitä puolueella on enää kansalaisille antaa on rukous. Kovien oikeistolaisten kanssa yhteen lyöttäydyttyään sillä ei ole enää oppositiopuolueen lupausta muutoksesta: Puolue tekee samaa talouskuripolitiikkaa kuten muutkin porvaripuolueet eikä voi enää luoda mielikuvia kapinallisuudesta tai kansan äänestä. Rukous on poliitikon ratkaisu silloin, kun tekoihin ei riitä voimaa.

On kiinnostava kysymys, mikä on se “suuri vaara”, joka rukoilevan Timo Soinin mukaan kansaa uhkaa. Yksi mieleen tuleva ehdotus on populistinen politiikka, joka saarnaa ensin muutosta, mutta vallassa ollessaan ei muista, mitä lupasi sen saavuttaakseen.

Populismin ongelma on, että se ei perustu analyysille hyvästä yhteiskunnasta, vaan kannatuksen maksimoinnille. Populistit ovat vailla ankkuria ja siksi arvaamattomia ja alttiita suunnanmuutoksille. Ensin puhutaan kansan äänestä , mutta sitten kun kansa antaa äänensä, tarjolla on enää leikkauksia. Populismi muuttaa kansan äänen torilla kaikuvaksi tyhjäksi rukoukseksi.

peruss.png

Timo Soini sai lahjaksi “tyhjän ristin”.

Advertisements
Standard