Vapun naamioitumiskeskustelu oli farssi

Vapun alla keskusteltiin paljon naamioitumisesta mielenosoituksissa. Keskustelun kulun voisi tiivistää jokseenkin näin:

  • Helsingin työväen vappu 2016 –facebook-tapahtuman kuvaukseen laitetaan naamioitumiskielto
  • Aloitan keskustelun aiheesta tapahtuman seinällä. Keskustelu kerää yli 100 kommenttia, joissa käydään läpi syitä kiellolle ja perusteluja naamioitumiselle.
  • Helsingin SDP:n Antti Koskela kirjoittaa mielipidekirjoituksen  naamioitumiskiellosta Hesariin, jossa sanotaan, että anarkistit eivät ole tervetulleita marssille heidän työväenperinteestä poikkeavien arvojensa vuoksi
  • HS julkaisee seuraavana päivänä vastineeni, jossa huomautetaan anarkistien olevan historiallisesti katsottuna erottamaton osa työväen perinnettä

Naamioitumiskiellolle annetut perustelut keskustelussa olivat ainakin:

  • “on ollut järjestyshäiriöitä”
  • “ei ole mitään syytä, miksi pitäisi tulla naamioituneena”
  • “naamioituneiden provokaattorien on turhan helppo soluttautua joukkoon”
  • “haluamme, että kulkue houkuttelee lapsiperheitä”
  • “naamiokielto on tapahtuman pukukoodi”

Naamioitumisen sallimisen puolesta puhuneet esittivät huolensa oman anonyymiutensa säilyttämisestä. Tuotiin esiin, että mielenosoituksia kuvataan ja netin äärioikeistolaiset julkaisut nostavat nimilistoja ja ihmisten kuvia valtavien lukijamäärien nähtäville.

Rivien välistä oli selvästi luettavissa, että naamioitumiskiellon tavoitteena oli pitää anarkistit poissa vappumarssilta. Tämä oli myös Antti Koskelan mielipidekirjoituksen keskeinen viesti. Esiin kaivettiin jopa vuonna 2014 puhuttaneet “astalot”, eli teroitetut lippukepit. Kiellon puolustajille näytti olevan mahdotonta hyväksyä, että joku voisi haluta naamioitua ihan vain suojatakseen itseään.

Naamiokieltoja puolustivat erityisesti SDP:läiset, joiden puheenvuoroista välittyi halu muuttaa poliittinen mielenosoituskulkue juhlaparaatiksi, jolta vääränlainen kielenkäyttö ja pukeutuminen on siivottu pois. Tapahtumaseinällä kiellettiin myös kylteistä asiaton kielenkäyttö ja yksi järjestävän tahon edustaja valitteli, miten kulkueessa on vaadittu hallituksen kaatamista SDP:n ja Vasemmistoliiton istuessa hallituksessa.

Jälkeenpäin tarkasteluna naamioitumiskeskustelu oli farssi. Järjestäjät pitivät kiinni kannasta, jonka perustelut näyttivät vähintäänkin heikosti ajatelluilta. Erityisen huonosti perustelluilta ne tuntuvat näin vapun jälkeen, kun verkkoon on ilmestynyt nettinatsi Seppo Lehdon Tampereen vappumarssilta kuvaama video, jossa näkyy marssijoiden kasvoja samalla kun Lehto selostaa, että “Valitettavasti ei kaikkia vuonna 18 listitty”. En linkkaa videota ilmeisistä syistä, mutta sitä kaipaavat löytävät sen kyllä.

Naamioitumiselle on monia syitä ja monet niistä eivät liity vahingonteon suunnittelemiseen mitenkään. On perusteltuja syitä, jotka mielenosoitusten järjestäjien olisi tärkeää sisäistää, jotta tänä kameroiden ylivallan aikana ihmiset voisivat kokea olonsa turvallisiksi mielenosoituskulkueissa.  Anarkistien ajaminen pois marsseilta tuntuu huonolta syyltä viedä ihmisiltä mahdollisuus suojata henkilöllisyytensä.

 

mask

Advertisements
Standard