MV-lehden huhu päätyi perussuomalaisten lehteen

Perussuomalaisten verkkouutissivusto Suomen uutiset julkaisi 3.5. sensaatiohakuisesti otsikoidun uutisen ”Epäilyttävän irakilaismiehen vierailu seurakunnan päiväkerhossa kuohuttaa Kangasalalla – ”Turvapaikanhakijoita ei saa päästää lasten pariin””. Jutussa kerrotaan kangasalalaisen seurakunnan päiväkerhossa vierailleeseen turvapaikanhakijaan kohdistuvista sotarikosepäilyistä.

Jutussa haastatellaan Kangasalan kirkkoherra Seppo Jarvaa ja asiaan aiemmin kantaa ottanutta helsinkiläistä perussuomalaista kunnallispoliitikko Aleksi Niskasta. Niskasen mukaan tapaus on ”järkyttävä”, ja myös Jarva sanoo olevansa ”järkyttynyt ja surullinen”. Se, mikä jutussa jää kaikelta kauhistelulta vähemmälle huomiolle, on näiden sotarikosepäilyjen lähde. Itse jutussa puhutaan verkossa julkaistusta valokuvasta, jossa ”samannäköinen henkilö esiintyy aseistautuneena sotilasvarusteissa”. Jutun ingressissa viitataan seurakunnan keskustelufoorumiin.

Kun vilkaistaan keskustelufoorumia, käy ilmi, miksi lähteet epäilyille on jätetty vähälle huomiolle. Ketjun avannut kommentoija viittaa islamvihamielisen Paavo Tajukangas –blogin tekstiin ”Kangasalan iltapäiväkerhossa ”työharjoittelijana” sotarikollinen Irakista”, jonka lähteenä on, ei kovin yllättävästi, MV-lehti.

MV-lehden juttu ”Sotarikollinen löytyi Suomesta päiväkodista!” väittää, että ”Irakin viranomaiset” olisivat etsintäkuuluttaneet kyseessä olevan turvapaikanhakijan. Lähteenä esitetään ”Foreign Relations Bureau – Iraq London”-sivusto. Foreign Relations–sivustolla ei kuitenkaan ole Irakin viranomaisten kanssa mitään tekemistä, vaan sivuston facebook-profiilin kuvauksessa kerrotaan sen olevan mediaseurantasivusto, joka ”tuo sinulle uutisia ja näkökulmista Irakista, joita et näe valtamediasta.” Foreign Relations-sivusto siteeraa lähteenään poliittista kumousta ajavaa “Iraqi Revolution” -facebooksivua, jolta löytyy MV-lehdessäkin julkaistu kuvapari, jossa toisessa mies poseeraa aseen kanssa ja toisessa siviilivaatteissa.

Koko epäilyn viimekätiset lähteet ovat siis yksittäinen mediaseurantasivusto ja poliittinen facebook-sivu, joiden väitteiden todenperäisyyttä kukaan ei ole tarkistanut. Se ei tarkoita, että päiväkerhossa vieraillut henkilö ei olisi sotarikollinen, mutta ainakaan sotarikollisuutta ei ole millään muotoa osoitettu toisin kuin Tajukangas ja MV-lehti antavat ymmärtää.

MV-lehdeltä tuskin kukaan parempaa odottikaan. Mutta mikä on Suomen Uutisten ja sen vastaavan päätoimittajan Matias Turkkilan vastuu? Tässä muutamia jutun ilmeisiä ongelmia:

1.

Jutussa ei mainita ollenkaan, miten epäluotettaviin lähteisiin epäily perustuu. Huhun epäilyttävyyden sijaan se otsikkoaan myöten keskittyy turvapaikanhakijan ”epäilyttävyyteen”

2.

Jutussa mainitaan turvapaikanhakijan vierailuun liittyen, että ” Suomen lain mukaan henkilön täytyy esittää työnantajalle, viranomaiselle, oppilaitokselle tai vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle rikostaustaote, kun henkilö ryhtyy toimimaan alaikäisten kanssa.”

Laissa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä kuitenkin sanotaan , että sitä sovelletaan ”työ- ja virkasuhteessa tehtävään työhön, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa”. Vierailu iltapäiväkerhossa ei ilmeisellä tavalla liity tähän lakiin mitenkään.

3.

Jutussa ei mitenkään kyseenalaisteta, mikä arvo valokuvalla, jossa henkilö on aseistettu, on tämän sotarikollisuusepäilyn kannalta. Valokuva kuitenkin mainitaan jutussa useaan kertaan. Vastaavia kuvia aseistetuista suomalaisista voi etsiä esimerkiksi facebookista #inttikuva-hashtagilla.

Jutussa pelottelu ottaa vallan ja varsinaiselle varmennetulle tiedolle jää vain vähän sijaa. On harmillista, että myös kirkkoherra lähtee mukaan kauhisteluun ja puhuu ikään kuin sotarikosepäily olisi jo varmistunut.

Epäily on kyllä hyvä tutkia. Tutkinnassa olisi kuitenkin syytä käyttää  muitakin lähteitä kuin julkaisua, jonka juttujen muiden muassa Helsingin poliisi epäilee olevan ”perättömiä, vääristeltyjä tai tekijänoikeusrikkomuksen täyttäviä”.

 

Lisäys 4.5. Kl 6.12: YLEn 2.5. julkaistussa tapausta käsittelevässä uutisessa ei mainita sotarikosepäilyä, vaan vierailun ongelmiksi nähdään lasten valokuvaaminen ja kuvan jakaminen sosiaalisessa mediassa, ja toisaalta se , että vanhemmat eivät tienneet turvapaikanhakijoiden vierailusta päiväkerhossa.

Lisäys 4.5. Kl 6.44: Lisätty viittaus Iraqi Revolution -sivustolle.

huhumylly.jpg

 

Standard