HS:n toimittajan kokemus nousi Orlandon uhrien edelle

Orlandon ampumistapauksesta tiedetään toistaiseksi hyvin vähän, mutta yksi ensimmäisistä esiin nostetuista asioita on ollut ampujan uskonnollinen tausta ja tämän Afganistanista kotoisin olevat vanhemmat. Se, mikä on kuitenkin jäänyt Suomessa toistaiseksi vähemmälle huomiolle on uhrien tausta.

Lauantaina 11.6. vietettiin Pulse –yökerhossa Latin Saturdays –iltaa, jolloin klubilla oli erityisen paljon latinalaistaustaisia kävijöitä. Siksi myös uhrien joukossa on heitä paljon. Orlandon kaupunki on julkaissut nimilistan iskun uhreista, ja nimistä suuri osa viittaa uhrien latinalaistaustaan.

Yhdessä yökerhon kävijöiden taustaa käsittelevässä jutussa viitataan raporttiin, jonka mukaan rodullistettujen HLBTI-henkilöiden todennäköisyys joutua väkivaltaisen viharikoksen kohteeksi on Yhdysvalloissa 1,82-kertainen valkoisiin nähden. Tämä on merkittävä asia. Muun muassa Helsingin sanomat mainitsee ampujasta profiilijutussa, että tätä on kuvailtu rasistiksi, mutta ei rakenna yhteyttä ampumisen ja rasismin välille. Kaleva sen sijaan tuo latinalaistaustaiset uhrit näkyviin.

Helsingin sanomat julkaisi tiistaina 14.6. raportin Orlandosta, jossa toimittaja Saska Saarikoski haastattelee surevia ihmisiä Orlandon keskustassa sijaitsevalla aukiolla. Juttu on otsikoitu ”En tunne minkäänlaista vihaa” – HS:n toimittaja tapasi Orlandon massa­surmaa surevia ihmisiä ja hämmästyi reaktioista”. Jutun ingressi kuuluu seuraavasti:

Tunnelma Orlandon keskustassa sijaitsevalla aukiolla oli maanantai-iltana hämmästyttävän rauhallinen, kirjoittaa kaupungissa massasurmaa surevia ihmisiä tavannut HS:n toimittaja Saska Saarikoski. Ihmiset halailivat ja lohduttivat toisiaan, mutta kukaan ei huutanut eikä purkanut raivoaan.

Jutussa on syytä kiinnittää huomiota kahteen seikkaan. Ensinnäkin, sen otsikko ja ingressi kehystävät aiheen niin, että valkoinen toimittaja asettuu filtteriksi tapahtuman ja lukijan väliin. Hän on se, joka tapaa ihmisiä ja kertoo heidän surustaan. Toiseksi, otsikon sitaatin lausuja Dwayne Wesley Campbell on facebook-profiilinsa perusteella myös valkoinen. Hänen kokemuksensa siis nostetaan yhtä keskeiselle paikalle valkoisen toimittajan viereen.

Orlandon isku kohdistui koko HLBTI-yhteisöön, ja Campbell on totta kai oikea ihminen kommentoimaan asiaa (paljon oikeampi kuin tämän tekstin kirjoittaja). Se ei kuitenkaan ole syy Helsingin sanomille jättää tuomatta esiin uutisoinnissa, että iskun uhreissa olivat selvästi yliedustettuna rodullistetut ihmiset. Tämä on asia, jonka rodullistetut kommentoijat ovat toivoneet tulevan nostetuksi esiin. Silloin olisi myös tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuka ensisijaisesti kertoo surusta ja tapahtuman vaikutuksista. Kun Saarikoski ihmettelee jutussa vihan puuttumista “maassa, jossa vihaisuus tuntuu monille ihmisille olevan keskeinen itseilmaisun muoto”, hän tulee  yksinkertaistaneeksi monimutkaiset rotusortoon ja homofobiaan liittyvät valtasuhteet ja vastarinnan muodot pelkäksi tunneilmaisuksi. Hän löytää sen mitä etsii ja kertoo yksiäänisen tarinan siitä, miten iskuun reagoidaan. Sen mahdollistaa hänelle paikka sanomalehden äänitorvena asiassa, joka ei koske häntä itseään.

Helsingin Sanomat on välttänyt johtopäätösten vetämistä ampujan muslimitaustasta, ja otsikoi esimerkiksi häntä käsittelevän profiilijutun ”Orlandon ampujaepäilty oli kehonrakentaja ja väkivaltainen aviomies”. Olisi yhtä tärkeää välttää yksinkertaistamista uhrien kohdalla, ja nostaa toimittajan ohi keskiöön kaikki ne äänet, joiden vaientamisesta Orlandon ampumisessa oli kyse.

 

pulse.png

Advertisements
Standard