Mielenosoitus Hesarin maksumuurin puolesta

Mielenosoittaminen on noloa puuhaa, koska osa mielenosoituksista on fokusoitu huonosti. Vähän kuin äänestäminen. Ihmiset äänestävät usein tosi noloja ehdokkaita. Kävin kerran itsekin vilkaisemassa äänestyspaikalla, ja siellä äänestettiin tyyppiä, jolla oli ihan vakavissaan tehty vaalivideo, jonka tekstityksen kirjasin oli comic sans.

Jos aikoo järjestää mielenosoituksen, se pitäisi järjestää aiheesta, joka ei ole tyypillinen eikä todellisuutta yksinkertaistava. Siten erottautuu. Emotionaalisuus ja katutilan valtaaminen voivat toimia poliittisena taktiikkana, mutta katsokaa nyt itseänne, aina toistamassa samoja, liian maalailevia asioita ja puolustamassa ay-liikkeen valtaa!

(Tekstin yhtenäisyyden vuoksi ohitamme tässä koko prekariaattiliikkeen, joka vaati 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä suurissa mielenosoituksissa ay-liikkeen ohi kaikille ihmisille korkeaa perustuloa.)

Hyvä aihe hyväksyttävälle mielenosoitukselle on esimerkiksi HS:n uusi tiukennettu maksumuurikäytäntö, jota monet oikeaoppiset ovat viime aikoina vastustaneet. HS:n timanttilogolla merkittyjä  feature-juttuja ei pääse enää lukemaan ilmaiseksi ollenkaan eikä muuria voi kiertää yhtä helposti kuin ennen. Tämä on joidenkin mielestä ongelma, esimerkiksi  köyhimpien freelancereiden rahat eivät välttämättä riitä enää Suomen suurimman sanomalehden lukemiseen. Mutta miksi Sanoman pitäisi olla vastuussa kenenkään köyhyydestä?

Kun lehti, joka antaa tilaa Sipilän leikkauspolitiikalle kaikella arsenaalillaan, tiukentaa juttujensa maksutonta saatavuutta radikaalisti, aika lienee kypsä ratkaisevalle viimeiselle askeleelle. Mielenosoituksessa vaadittaisiin, että kaikesta Hesarin sisällöstä tehtäisiin niin kallista (kaikki jutut maksumuurin taa, 1000 € vuodessa), että pienituloiset voisivat lakata siitä haaveilemisen ja keskittyä omaan arkeensa. Jutut voitaisiin jatkossa kirjoittaa rehellisesti ja ilman kiertelyä ihmisille, joilla menee hyvin. Pirstoutetaan Suomen mediatodellisuus lopullisesti!

Sallittakoon pieni, vähän koominen vallankumousfantasia: Pystytetään vielä konkreettinen suuri muuri Sanomatalon ja kansalaistorin väliin, niin että toimittajat saavat olla rauhassa kaiken maailman kansalaisaktivismilta, joka ei puhu heidän kieltään ja osuu välillä huonosti maaliinsa. Olkoon HS:n maksumuuria puolustava mielenosoitus viimeinen, joka tarvitsee kestää. Toisenlainen maailma on mahdollinen.

 

 

hs.png

Advertisements
Standard