Irakin tuhannet kuolleet eivät kiinnosta suomalaisia

Bagdadissa yli 200 ihmistä tappaneet pommi-iskut eivät ole nousseet länsimaihin kohdistuneiden terrori-iskujen veroiseksi uutiseksi Suomessa. Helsingin Sanomissa suomalaisten mieltymys juustoon nousi jo seuraavan päivän aamuna otsikoissa kasvavan uhriluvun ohi.  Tämä siitä huolimatta, että tekijäksi on Pariisiin, Brysselin, Orlandon ja Istanbulin iskujen tapaan ilmoittautunut ISIS. Sekään ei ole noussut iskun myötä uutisaiheeksi, että Suomi tällä hetkellä palauttaa Irakiin turvapaikanhakijoita maan turvallisuustilanteen kohenemiseen  vedoten.

hs.png

Helsingin sanomien etusivu iskuja seuraavan päivän aamuna.

Maahanmuuttovirasto päivitti viime lokakuussa Irak-maalinjaustaan. Irakista tulevat turvapaikanhakijat eivät enää sen jälkeen ole saaneet myönteistä päätöstä pelkän lähtömaan perusteella, koska viraston mukaan ”monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Irakiin on helpompaa palauttaa turvapaikanhakijoita, sillä turvapaikan saaminen on nyt hakijan ”omakohtaisen vainokertomuksen” varassa, jonka virasto voi tulkita parhaaksi katsomallaan tavalla.

Turvallisuustilanteen paraneminen tapahtui sattumalta samaan aikaan, kun Suomeen saapui enemmän irakilaisia turvapaikanhakijoita kuin ikinä aiemmin maan historiassa.

Entä mitä on tapahtunut maalinjan päivittämisen jälkeen? Vuosi vaihtui ja turvapaikkahakemusten sumaa alettiin purkaa tosissaan.  Päätöksiä on tehty puolessa vuodessa enemmän kuin koko vuonna 2015. Irakilaisia koskevia päätöksiä on tehty useita tuhansia. Turvapaikka on myönnetty 1269:lle. Kielteinen päätös on annettu 1581:lle. Kielteisiä päätöksiä on siis useita satoja enemmän kuin myönteisiä, kiitos maalinjauksen. Toukokuussa päätettiin vielä tiukentaa toissijaisen suojelun perusteita Irakin, Afganistanin ja Somalian osalta. Hakemuksia on rauennut yli 2000, johtuen muun muassa niiden perumisista, joilla voi myös olla kytkös tiukentuneeseen politiikkaan.

Ja mitä Suomesta katsoen turvallisessa Irakissa on tapahtunut samanaikaisesti? Siellä on tehty yli 20 terrori-iskua, joissa on kuollut yli 1000 ihmistä. Yhteensä väkivaltaisia siviilikuolemia on Iraq Body Count –sivuston mukaan ollut tänä vuonna yli 7000. Tällaisesta maasta tulevista ihmisistä siis useampi on saanut kielteisen kuin myönteisen turvapaikkapäätöksen. Päätöksiä on vielä tulossa lähiaikoina suuri määrä.

Suomessa poliitikot ja viranomaiset katsovat, että ihmiset on hyväksyttävää lähettää terrori-iskujen ja päivittäisen väkivallan keskelle. Tämä ajatus ei tunnu edes enää mitenkään yllättävältä tai kummalliselta. Ja juuri tämä, Suomen turvapaikkapolitiikan normalisoituminen, muuttuminen arkipäiväiseksi ja kyseenalaistamattomaksi asiaksi on se, mistä jokaisen meistä pitäisi huolestua. Sitä politiikkaa sanelee muukalaisvihamielisyys ja illuusio siitä, että yhdellä maailman vauraimmista maista ei olisi varaa auttaa hädänalaisia. Suomen turvapaikkalinjaukset pitää kyseenalaistaa nyt.

Advertisements
Standard