Jotkut voivat olla kyllästyneitä odottamaan

Elielinaukiolla on useita poliisipartioita, kun väkivaltaiseksi tunnettu natsiliike jakaa materiaalejaan ja heiluttelee suuria lippujaan. Yksi ihminen kuolee. Poliisipartiot eivät ole paikalla natsiliikkeen takia, ja ylikomisarion mukaan ei voida olettaa, että poliisi tunnistaa sen liput. Miksi poliisi nyt tunnistaisi muun muassa SUPOn viime syksynä näkyvästi esiin nostaneen liikkeen tunnukset?

Sisäministeri antaa lausunnon, että väkivaltaisten järjestöjen laillisuus selvitetään. Hän ei lupaa paljoa, samaa on yritetty aiemmin:

Silloin poliisi ja syyttäjänvirasto tulivat siihen tulokseen, että ei olisi mitään hyötyä, jos laki tehtäisiin. Järjestöt kokoontuvat tai eivät kokoonnu, oli laki tai ei. Otan asian uudelleen arvioitavaksi.

Pääministeri ei sano kuolemasta tai natsiliikkeestä sanaakaan sinä viikonloppuna, jona se tulee ilmi. Kaikki ovat hiljaisia ja neuvottomia.

juhatwitter

Tällaisessa tilanteessa, voitko sinä, tai voinko minä kategorisesti tuomita sen, jos joku haluaa estää natsien toimintaa juuri nyt? Ei poliisin suunnanmuutosta odottaen, ei äärioikeistoyhteyksistään tunnetun hallituspuolueen toimia odottaen, ei odottaen ylemmän tahon reaktiota, vaan toimimalla itse kaikkien ihmisten arvokkuutta puolustaen?

ps_rasismi

Sellainen ajatus on pelottava: mistä tulevat moraaliset suuntaviivat tekojen arvioimiselle? Mutta oikeastaan pelottavampi kysymys on, miksi tällä hetkellä odotamme, että nuo suuntaviivat annetaan meille tahoilta, jotka selvästikään eivät ota Suomen väkivaltaisen äärioikeiston toimintaa vakavissaan.

Pitää kysyä, miksi haluamme pakottaa odottamaan, että ”joku tuolla jossain” tekee asialle jotain?

Advertisements
Standard