Neljä syytä miksi rasisteja ja fasisteja ei pidä päästää televisioon

Perjantai-iltana, sen jälkeen kun perussuomalainen rasistitrolli Sebastian Tynkkynen oli ollut vieraana Enbuske Veitola Salminen -ohjelmassa, tein pienen laskutoimituksen. Kävin läpi kaikki ne kerrat tämän vuoden aikana kun rasisti tai fasisti on esiintynyt valtakunnallisella televisiokanavalla. Ja aika monta niitä oli: Rajat kiinni! -johtajat Kaukinen ja Kemppainen vierailivat YLE Aamu-tv:ssä tammikuussa, Sarastus-lehden päätoimittaja Timo Hännikäistä haastateltiin YLE Perjantai-ohjelmassa helmikuussa, Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja oli vieraana A2 -turvattomuusillassa maaliskuussa (myös rasistista Soldiers of Odin -katupartiota pyydettiin mukaan), ja Peli poikki! -mielenosoitusta häiriköinyt Tynkkynen oli vieraana yllä mainitussa EVS:ssä syyskuun viimeisenä päivänä. Nämä ovat siis vain ne kerrat, jotka sain heti palautettua mieleeni, eikä mukana ole kaikkia rasistisia mielipidekirjoituksia, radiota, podcasteja ja niin edelleen. Jokaisen näiden televisioesiintymisen kohdalla vierasvalintoja on protestoitu etukäteen, mutta kertaakaan itse haastatteluja ei ole peruttu.

Alla on lista syitä, miksi tunnettuja rasisteja ja fasisteja ei pitäisi kutsua studioon. Tuntuu täysin absurdilta joutua kokoamaan tällainen lista, mutta ilmiön toistuminen osoittaa, että asiasta todella ei ole Suomessa minkäänlaista yksimielisyyttä. Haluan ennen listan auki kirjoittamista kuitenkin korostaa, että tässä ei ole kyse sananvapauden rajoittamisesta: Jokainen kutsuu edelleenkin studioon ihan kenet haluaa, kenenkään lähetyslupia ei olla viemässä pois. Sen sijaan on kyse kriittisen keskustelun käymisestä, argumenttien tarjoamisesta sen tueksi, miksi rasistien ja fasistien studioon kutsuminen on aina ongelmallista.

1. Toimittajat eivät selviä niin hyvin kuin luulevat

Harva toimittaja on riittävän taitava, asiantunteva ja kovanaamainen laittamaan fasistin seinää vasten. Aivan liian monta kertaa on nähty, että studiossa puhetta alkaa johtaa haastateltava, toimittaja kysyy puolivillaisia kysymyksiä, antaa haastateltavan keskeyttää itsensä ja lopulta antaa tämän ohjata keskustelua ja levittää kuvottavaa agendaansa laajemmalle yleisölle. Näin kävi Sebastian Tynkkysen ja Tuomas Enbusken keskustelussa, ja näin tulee käymään myös jatkossa. Toimittajat luulevat hallitsevansa tilanteen, mutta toisin käy.

2. Kaikkia ei tarvitse kuulla

Rasismi ja fasismi ovat ideologioita ja käytäntöjä, joiden lähtökohtana on estää moniarvoisuutta, moniäänisyyttä ja moninaisuutta. Näihin periaatteisiin sitoutuvan yhteisön ja tiedotusvälineiden ei tarvitse antaa tilaa itsensä tuhoamista ajaville aatteille. Medioilla ei ole mitään velvollisuutta antaa rasisteille ja fasisteille tilaa.

3. Median valkoisuus

Koska suomalaiset talk showt ja ajankohtaisohjelmat ovat tyypillisesti valkoisten juontamia ja vieraat valkoisten valitsemia, rasistien ja fasistien kutsuminen ohjelmaan johtaa tilanteeseen, jossa valkoinen toimittaja juttelee studiossa mukavia valkoisen rasistin kanssa, mutta niillä, joihin rasistin viha kohdistuu ei ole keskustelussa mitään sijaa. Rasistien kutsuminen studioon edesauttaa ja ylläpitää tilannetta, jossa valkoiset ihmiset puhuvat kaikkien muiden puolesta ja myös kaikkia muita vastaan.

4. Ajatus kahdesta osapuolesta on vaarallinen

Mediat rakentavat tyypillisesti konflikteja ja hakevat ohjelmiin kahta ”osapuolta”. Osapuolten hakeminen (rasisti ja rasismin kohde esimerkiksi) rasismissa on kuitenkin itsessään rasistinen ajatustapa, sillä se ottaa rasistisen ideologian neutraalina maailmankatsomuksena, sen sijaan että asettuisi sorrettujen puolelle. Ihan yhtä ongelmallista on laittaa rasisti keskustelemaa valkoisen antirasistin kanssa, jolloin edesautetaan edellisessä kohdassa kuvattua tilannetta, jossa valkoiset ihmiset pitävät itsellään kaikkea puhevaltaa

Olen varma, että suomalaiset televisio-ohjelmat aikovat jatkaa valitsemallaan tiellä ja päästää ääneen ihmisiä, joiden kuulemisessa ei ole mitään mieltä. Tämä lista on koottu sitä varten, että seuraavan kerran kun rasisti, fasisti tai muu ihmisvihamielinen urpo on menossa studioon, voin suoraan linkata tekstin ohjelman tekijöille twitterissä kiistelemisen sijaan. Vaikka Tynkkystä ei saisikaan ruudusta poistettua, niin ainakin voi säästää aikaa.

14495457_10153947913913310_8833057575681762093_n.jpg

Advertisements
Standard