Jukka Kopran rasistinen populismi on politiikan uusi normaali

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra arvosteli 14.10. julkaistussa tiedotteessaan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden nimissä toteutettavien hankkeiden rahoitusta. Kopran mukaan monilla hankkeilla  ”ei näyttäisi olevan mitään tekemistä Suomen itsenäisyyden kanssa”, vaan ”[y]hteinen nimittäjä monelle näistä hankkeista tuntuu olevan monikulttuurisuus, eikä suinkaan Suomi tai sen itsenäisyys”. Kopran esimerkkejä tällaisista hankkeista ovat ”Koodaribussi Afrikassa” (30 000 euroa), “100 vuotta demokratiaa, Suomi juhlii Liberian niemimaalla ja Latinalaisessa Amerikassa” (2 000 euroa) ja “Pakolainen” (80 000 euroa)”. Kopra arvostelee rahoituspäätöksissä näkemäänsä monikulttuurisuutta:

 Suomen itsenäisyys on aidosti arvokas asia ja monikulttuuri- tai minkä tahansa muun aiheeseen liittymättömän ideologian sotkeminen siihen loukkaa niitä ihmisiä, jotka kokevat tämän maan omakseen tai ovat sen puolesta taistelleet.

Ensiksi on sanottava, että on toki ollut tiedossa, että hallituspuolue Kokoomuksessa on useampia äärioikeistolaiseen ajatteluun taipuvaisia kansanedustajia. Tästä käyvät esimerkkeinä puolueen nuoret toivot Susanna Koski, joka Kokoomusnuorten puheenjohtajakaudellaan vaati kansanryhmää vastaan kiihottamisen poistamista laista ja Wille Rydman, joka on kutsunut kiintiöpolitiikkaa ja positiivista diskriminaatiota julkiseksi rasismiksi. Kokoomus myös toteuttaa tällä hetkellä hallituksessa rasistista maahanmuuttopolitiikkaa, jonka julkilausuttuna tavoitteena on estää turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen. Kopran sanomisissa, vaikka ne ovat erittäin ymmärtämättömiä, ei ole kokoomuksen retoriikan kannalta mitään uutta. Sen sijaan ne ovat tyyppiesimerkki siitä, miten populismin, rasismin ja tietämättömyyden yhdistelmästä on tullut uusi poliittinen normaali hallitustasolla saakka. Samasta kertoo myös muutaman päivän takainen hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerolan virheellinen ja muukalaisvihamielinen lausunto välimeren ylittävistä pakolaisista.

Kopran lausunnon tietämättömyydestä, tahallisesta junttipopulismista kertoo paljon se, että Suomi 100 –hankkeista on tähän mennessä julkistettu ainoastaan nimet ja myöntösummat. Niistä ei siis ole saatavilla esimerkiksi sisältökuvauksia. Tämä tarkoittaa, että Kopra on nähnyt vaivan julkaista tiedote tietämättä ollenkaan, mistä hänen kritisoimissaan hankkeissa on kyse. Suomi 100 –organisaation tiedotuksesta on jo rakentavasti jaksettu kommentoida, että hankkeet eivät käsittele vain itsenäisen Suomen historiaa, vaan myös nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Niitä toteuttavat myös ulkomailla asuvat suomalaiset. Kopra ei ole tutustunut rahoituksen myöntöperusteisiin, tai ei ainakaan tuo sitä esiin, vaan on yksinkertaisesti valikoinut hankelistalta omaan rasistiseen korvaansa vieraalta kuulostavia otsikoita ja haukkunut rahoituksen myöntämisperiaatteet tietämättä ollenkaan mistä puhuu. Rasistisen populismin normalisoitumisesta kertoo paljon se, että Kokoomuksen oma lehti Verkkouutiset, Helsingin Sanomat ja Iltasanomat ovat uutisoineet Kopran ulostulon ikään kuin se olisi täysin asiallinen, vakavastiotettava kritiikki.

On syytä kysyä, milloin Suomessa on hyväksytty, että kansanedustaja voi sanoa julkisuudessa, saati aidosti ajatella, että monikulttuurisuus on ”ideologia” eikä suomalaiseen todellisuuteen oleellisesti aina kuulunut asia. Kopran retoriikka tulee suoraan äärioikeiston nettifoorumeilta, joissa rasistinen ajattelu verhotaan huolimattomasti ”kulttuurien” sekoittamisen  vastustamiseen. Tulos on kuitenkin käytännössä sama: kaikki ei-valkoiset ovat ”kulttuurinsa” perusteella kelpaamattomia osaksi Suomea ja sen tarinaa. Sanoessaan, että monikulttuurisuus loukkaa ihmisiä, jotka kokevat Suomen omakseen, Kopra sylkee kaikkien niiden ihmisten päälle, joiden tavat, uskomukset tai ulkonäkö eivät istu hänen kapeaan käsitykseensä ”suomalaisuudesta”.

Kopran provokaatio on tuulahdus tunkkaisesta Suomesta, jossa takerrutaan kuviteltuun yksikulttuuriseen menneisyyteen, ihannoidaan kurjuutta ja yksiäänisyyttä. Lausunto on myös tuulahdus myrkyllisestä poliittisen tyhmyyden kulttuurista, joka tällä hetkellä hallitsee ympäri Eurooppaa. Osaamme kauhistella Donald Trumpia, mutta osaammeko nähdä, millaisia asioita tapahtuu paljon lähempänä?  Ja osaammeko tehdä niille mitään?

 

suomi.jpg

 

 

 

Advertisements
Standard