Kordelinin säätiö jälleen äärioikeiston asialla

kordi

Vuosi sitten sosiaalinen media kuohui, kun Kordelinin säätiö myönsi apurahan kirjailija Timo Hännikäiselle. Muun muassa verkkouhkailusta ja uusnatsiyhteyksistä tunnetun Hännikäisen apurahapäätös otettiin säätiössä poikkeuksellisesti uuteen käsittelyyn, mutta lopulta kirjailija sai pitää apurahansa.

Tästä kohusta säätiö oppi: ei yhtään mitään.

Tänä vuonna säätiön apurahamyönnöissä komeilee hanke nimeltä ”Turvapaikka uutisissa – katsaus suomalaisen median turvapaikkauutisointiin”, jolle rahaa on myönnetty 10 000 euroa. Hakijoina ovat Erkki Seppänen, Maria Asunta ja Kari Salminen.

Mikäli nimet eivät ole tuttuja, ehkä muutama screenshot voi auttaa tutustumaan paremmin näihin hakijoihin.

1. Maria Asunta

asunta1

 

Asuntan Retoriikka on tuttua äärioikeiston verkkoryhmistä. Puhutaan “Unelmasta” viitaten antirasistiseen Meillä on unelma -mielenosoitukseen, “elätettävistä” ja Kelan tukemista terroristeista.

Asunta on myös jakanut tilillään turvapaikanhakijoita demonisoivia videoita:

asunta2

 

Asunta on myös tehtaillut uutisia perussuomalaisten verkkomedia Suomen uutisiin. Niissä turvapaikkajärjestelmää näytetään käyttävän härskisti hyväksi (1, 2) ja facebookin rasisminvastainen Rasmus-ryhmä on “eliitin oma vihayhteisö“. Rasmus-ryhmää käsittelevässä jutussa Asunta (verkossa eri aikoina sukunimi Syvälä, Asunta tai Dammert) puhuu “virkamieseliitin monikulttuuriagendasta” ilman lainausmerkkejä.

2. Erkki Seppänen

Entä sitten toinen apurahan saaja Erkki Seppänen? Hänen ajatteluunsa voi tutustua muun muassa katsomalla videon, jossa hän puhuu kuuluisien äärioikeistolaisten kanssa samassa “Alussa on sana” -mielenosoituksessa vuoden 2016 marraskuussa. Siinä hän katsoo sananvapauden olevan uhattuna Suomessa.

 

Seppänen myös kiittelee somepostauksissaan sellaisia suomalaisen ja kansainvälisen rasistiskenen julkimoita kuin alt-right -sankari Milo Yiannopoulos ja Jukka Hankamäki.

seppanen1

Seppäsen yllä linkkaamassa tekstissä, joka on julkaistu myös MV-lehdessä, kirjoittaja syyttää islamia uskontona USA:ssa tehdystä terroriteosta:

Ei tarvinne erikseen mainita, että tämä(kin) terroriteko seurasi suoraan islamin ideologisesta olemuksesta, toisin sanoen uskonnon sisällöstä.

Myös rajoja vaaditaan kiinni, niin kuin asiaan kuuluu:

seppanen2.jpg

3. Kari Salminen

Ryhmän kolmas apurahansaaja Kari Salminen on erikoistunut “vasemmistolaisen” ja erityisesti “äärivasemmistolaisen” blogi- ja kulttuurikeskustelukentän kritisointiin. Teksteissään hän toistaa äärioikeiston väärinsiteerausta jonka mukaan Li Andersson olisi puolustanut vasemmistolaista väkivaltaa, ja hyökkää useaan kertaan blogisti Saku Timosen kimppuun (1, 2) muun muassa väittämällä että Timonen “esittää valheita, puolitotuuksia ja juoruja totuuksina, jos ne palvelevat omaa agendaa”. Ei siis aivan yhtä raskauttavaa materiaalia kuin kahdella edellisellä, mutta poliittinen asemoituminen tulee selväksi.

Tällaisilla apurahamyönnöillä Kordelinin säätiö rahoittaa suoraan äärioikeistolaisen ajattelun levittämistä Suomessa. Apurahojen myöntäminen ei ole koskaan neutraalia, vaan sillä otetaan kantaa siihen, millaisia tulkintoja maailmasta halutaan saattaa laajan yleisön saataville. Nämä valinnat ovat hyvin oleellisia, ja jokaisella apurahapäätöksellä on seurauksensa.

Olisi voinut toivoa, että viime apurahakohun myötä Kordelinin säätiö olisi ryhtynyt tarkemmin syynäämään apurahahakijansa. Pieni facebook-haku olisi tuottanut näistäkin kirjoittajista ihan riittämiin materiaalia punnitun päätöksen tekemiseen.

Pelottavampi ajatus tietysti on, että säätiössä aidosti ajatellaan, että tällaisella kombinaatiolla tuotettu kirja turvapaikkauutisoinnista olisi tarpeellinen suomalaisessa keskusteluilmapiirissä. Tähän kysymykseen säätiö saa kuitenkin vastata itse, ja vastata sen tosiaan pitää.

 

 

 

Standard