Itsenäisyyspäivän ruutitynnyri

Itsenäisyyspäivä ei näytä kovin lupaavalta. Käräjäoikeuden lakkauttama Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto aikoo marssia siitä huolimatta, että käräjäoikeuden mukaan sen ”kaltaisen yhdistyksen lakkauttamiselle on pakottava yhteiskunnallinen tarve ja yleinen etu vaatii yhdistyksen lakkauttamista siten, että pelkkä varoitus ei tule kyseeseen.” Samana iltana ollaan organisoimassa myös 612-soihtukulkue, josta Helsingin sanomat kirjoittaa ” 612-soihtumielenosoitusten taustalla ovat muun muassa Suomen Sisu, Pohjoismainen vastarintaliike ja verkkolehti Sarastus.”

Uutiset kertovat maanantaina 4.12. että Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi kaavailtu lastentapahtuma joutuu siirtymään poliisin kehotuksesta ja Helsingin kaupungin toripaikoista vastaavan Tukkutorin käskystä 612-marssin alta. Tilalle tapahtuman paikaksi on tarjottu muun muassa Kampin Narinkkatoria.

Lastentapahtuman alkuajankohdaksi on merkitty kello 16.30. Narinkkatorilla taas kokoontuu uusnatsien Kohti vapautta! -kulkue kello 16. Nimetön lähde kertoo, että marssi mahdollisesti päästettäisiin kulkemaan Mannerheimintietä Finlandia-talon ohi Mäntyniemen kentälle. Finlandia-talolla taas järjestetään Monikulttuurinen itsenäisyysjuhla, joka päättyy suunnilleen natsimarssin aikoihin.

Vastarintaliike näyttää siis kieltopäätöksestä huolimatta hallitsevan Helsingin katukuvaa itsenäisyyspäivänä marsseillaan. Vaikka 612 ei virallisesti ole liikkeen järjestämä, PVL:n oma marssi on ajoitettu perinteisesti niin että natsit ehtivät hyvin Töölöntorille mukaan marssimaan. Järjestön perustaja kuvaa Ylen haastattelussa 612-marssin taustaa: ” Vuonna 2014 järjestetyllä 612-marssilla Suomen Sisu ja SVL tekivät tiivistä yhteistyötä, vaikka mainostettiin ettei SVL ole mitenkään toiminnassa mukana. Suomen vastarintaliike esimerkiksi teki 612-verkkosivut.”

Näyttää kerta kaikkiaan käsittämättömältä, miten uusnatseilla ja muilla fasisteilla voi olla sellainen ote viranomaisista, että itsenäisyyspäivänä heidän tieltään joutuu väistymään lastentapahtuma ja monikulttuurisen itsenäisyysjuhlan osallistujat joutuvat pelkäämään turvallisuutensa puolesta? Selvästi nyt olisi tarpeen osoittaa jonkinlaista selkärankaa, ja laittaa prioriteetit kuntoon: äärioikeiston ei pitäisi sanella, miten helsinkiläiset vapaapäiväänsä viettävät.

Tässä vielä 10 kohdan muistilista itsenäisyyspäivälle poliisille. Se on suoria sitaatteja Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksestä lakkauttaa PVL. Ehkä tämä auttaa muistamaan, millaisen porukan ollaan antamassa mellastaa Helsingissä.

1.

”Yhdistys ei hyväksy vapaata ammattiyhdistystoimintaa. Yhdistys vastustaa homoseksuaalisuuden ”normalisointia” ja kriminalisoisi homojen etujärjestöt ja ”muun luonnollista järjestystä vastaan suunnatun propagandan” sekä kieltäisi homoseksuaalisen mainonnan julkisella paikalla.”

2.

”Vähintäänkin hyvän tavan vastaisena voidaan pitää myös Hitlerin Saksan fasistien ihannointia ja puolustamista sekä holokaustin kyseenalaistamista.”

3.

”Yhdistyksen toiminnan yhteydessä tapahtunutta väkivaltaa puolustetaan ja pyritään perustelemaan se tilanteeseen kuuluvaksi terveeksi reaktioksi.”

4.

”Oulussa 9.4.2011 kolme Vastarintaliikkeen aktivistia lähestyi kokoomuksen vaaliteltalla ehdokkaita ja vaalityöntekijöitä. Yksi aktivisti kävi yhteen vaaliteltalla olleista kiinni ja vaati poistamaan ehdokkaan vähän aiemmin ottamat valokuvat. Edelleen aktivistit kävivät käsiksi tilanteeseen puuttuneisiin kahteen poliisiin sekä vastustivat kiinniottoa”

5.

[Vuonna 2012] ”Helsingissä Vastarintaliikkeen Helsingin eteläisen osaston johtaja vastaaja Otto Rutanen ja hänen seurassaan ollut henkilö pahoinpitelivät ravintolassa vapaalla ollutta poliisimiestä ja tämän veljeä.”

6.

”Oulussa 19.7.2012 vastarintaliikkeen aktiivi Sebastian Lämsä teki kaasuhyökkäyksen alkamassa ollutta Pride-tapahtuman yhteydessä järjestettyä, homo-, bi- ja transpakolaisten tilannetta ja äärioikeiston uhkaa käsitellyttä yleisötilaisuutta vastaan”

7.

[Vuoden 2013] ”tammikuussa Jyväskylässä kolme Vastarintaliikkeen aktiivia mm. Sebastian Lämsä ja PVL:n Jyväskylän osaston johtaja Paavo Laitinen hyökkäsivät kirjastossa pidettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuuteen ja syyllistyivät useisiin eriasteisiin pahoinpitelyihin sekä poliittisten toimintavapauksien rajoittamisrikoksiin ”

8.

[Vuoden 2014] ”tammikuussa Vastarintaliike järjesti katutapahtuman Paalutorilla Vantaan Myyrmäessä. Poliisille tehdyn ilmoituksen 5560/R/3842/14 mukaan tilaisuudessa erästä sivullista ulkomaalaistaustaista miestä olisi lyöty useita kertoja päähän . Uhrin kaaduttua maahan häntä potkittiin.”

9.

[Vuoden 2014] ”elokuussa Jyväskylässä (esitutkinta 5680/R/60247/15) jutun syytetyt ovat kesken 1.8.2015 järjestämänsä PVL:n mielenosoituksen rynnänneet asianomistaja Savolaisen (sama henkilö kuin vuoden 2013 tapahtumassa) perään Sokoksen tavarataloon ja hyökänneet tätä vastaan ja heidät on tuomittu tältä osin pahoinpitelystä. Käräjäoikeus on todennut Pohjoinen Perinne ry:n puheenjohtaja Jesse Torniaisen menneen ensimmäisenä sisälle tavarataloon ja tehneen potkuliikkeen.Hänen on havaittu potkaisseen kohti Savolaista. Syytetyt ovat samalla pahoinpidelleet myös Savolaista suojannutta asianomistaja Saukkoa ja heidän seurassaan ollutta Niemistä. Pahoinpitelyt on toteutettu mm. potkimalla päähän.”

10.

”16.9.2016 Helsingin asema-aukiolla Vastarintaliikkeen aktiivi ja Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtaja Jesse Torniainen pahoinpiteli ohikulkijan potkaisemalla tätä ns. hyppypotkulla rintaan. Uhri oli liikkeen mielenosoittajaryhmän nähdessään sylkäissyt maahan. Käynnissä oli PVL:n järjestämä yleinen kokoontuminen ns. lippuvartio, josta Jesse Torniainen oli järjestäjien edustajana tehnyt poliisille kokoontumislain 7 §:ssä tarkoitetun ennakkoilmoituksen. Torniainen on potkaissut nurin asianomistajan, joka oli kävellyt PVL:n lippurivistön ohi, sylkäissyt maahan ja sanonut PVL:stä jotain kielteistä. Uhri sai kaatumisensa seurauksena aivovamman, ja kuoli tilanteessa saamansa aivovamman seurauksena.”

Viranomaisten kannattaisi toimia ihan jo siksikin, että vaihtoehto voi olla paljon vakavampi: tänään on saatu lukea siitä, miten äärioikeiston tapahtumien jatkoina toimivan keikkapaikan omistajan autot oli sytytetty tuleen maanantaiaamuna. Tilanne on tulenarka kuin ruutitynnyri.

svl

SVL:n (nykyinen PVL) jäseniä 612-kulkueen järjestysmiehinä

 

Standard