Miksi Antifan annetaan osallistua natsismin vastaisille marsseille?

Verkossa törmää silloin tällöin yleensä äärioikeistoon kallella olevien ihmisten puheisiin Antifa-nimisestä järjestöstä tai ryhmästä.  Näissä puheissa Antifaa tarkastellaan merkittävänä äärioikeiston vastaisena toimijana, johon eri ihmisten oletetaan ”kuuluvan” sillä perusteella, että he puhuvat antifasismista.  ”Antifan kannattajiksi” nimetään milloin kukakin äärioikeistosta pahasti sanonut poliitikko, ja Antifaa vaaditaan julistettavaksi terrorijärjestöksi.

Viimeksi Antifa-sanaa tällaisessa yhtenäisen ryhmän tai järjestön merkityksessä käytti julkisuudessa koomikko Iikka Kivi twiitissään.

kivi.jpg

 

Pitää aloittaa siitä, että kuten Kivellekin twiitin perään syntyneessä keskustelussa selitetään, mitään yhtenäistä ”Antifa-järjestöä” ei Suomessa ole. Suomessa kyllä on ollut eri aikoina antifasismi-sanaa nimessään kantavia ryhmiä, erityisesti 1990-luvulla.

Jos yrittää ymmärtää, mistä syntyy hanakkuus puhua Antifasta yhtenä järjestönä, vastaus liittynee nykyisen keskusteluilmapiirin vahvaan tendenssiin jakaa kysymykset ääripäihin. Puheet “Antifasta” linkittyvät myös pohjoisamerikkalaisen äärioikeiston liioittelevaan puhetapaan. Suomessa äärioikeisto on omaksunut Yhdysvaltojen kautta kierrätetyn antifa-huutelun, johon kuuluu esittää kaikki fasismin vastainen toiminta järjestäytyneenä jengiaktivismina. Väkivaltaisen Antifan nimeäminen auttaa samastamaan fasismin vastustamisen fasismiin. Heillä on PVL, teillä Antifa.

Mutta jos otetaan Kiven kysymys vakavissaan ja yritetään vastata kysymykseen, miksi antifasistien annetaan osallistua rauhanomaisille natsisminvastaisille marsseille, vastaus on kohtalaisen selvä. Mitään marsseja ei olisi ilman antifasismia. Suomessa erityisesti erilaiset äärivasemmistolaiset ryhmittymät ovat keskittyneet luomaan katutasolla vastavoimaa äärioikeistolle. Tämä on pitkä ja katkeamaton perinne. Syy tähän on, että ulkoparlamentaariset ryhmät eivät tyypillisesti luota instituutioiden kautta toteutettaviin fasisminvastaisiin toimiin. Perinteeseen on vaikuttanut erityisesti Saksan esimerkki ja kyvyttömyys torjua fasistisia aineksia valtiokoneistosta: II maailmansodan jälkeen esimerkiksi monia natsihallintoon osallistuneita ihmisiä löytyi Länsi-Saksan oikeusministeriöstä vielä parinkymmenen vuoden ajan.

Jos yritetään vastata vielä toisesta kulmasta Iikka Kiven kysymykseen, voidaan myös todeta, että koska ei ole mitään selvää Antifa-ryhmittymää, ei ole oikein mahdollisuuksia todeta, kuka siihen ”kuuluu”. Antifasismi on joukko erilaisia journalistisia, akateemisia, poliittisia, väkivallattomia, ilkivaltaisia ja myös väkivaltaisia käytäntöjä, joilla pyritään torjumaan äärioikeiston mahdollisuuksia järjestäytyä. Kun joukko ihmisiä saapuu mielenosoitukseen eri puolilta, ei ole mitään kriteeriä, millä erottaa, kuka tulee milläkin motiiveilla paikalle. Pelkkä lippu, jossa on punaista ja mustaa, ei riitä kriteeriksi, koska sen merkityskonnotaatiot ovat hyvin laajat.

Tyypillisesti mielenosoitusten toimintatavat sovitaan etukäteen, jotta kaikki tietävät, mihin he ovat tulossa. Kansalaistottelemattomuuden keinoja, ilkivaltaa tai toisen kulkueen häirintää harjoittavan mielenosoituksen tunnistaa helposti etukäteen, ja jokainen joka ei halua käyttää tällaisia taktiikoita, osaa kyllä pysyä niistä poissa. Ei ole olemassa riskiä, että ihmiset joutuvat täysin yllättäen keskelle mellakkaa.

Oma kysymyksensä tietenkin on, kannattaako rotuoppeihin perustuvaa terroria harjoittavaa järjestäytynyttä pohjoismaista militanttia natsijärjestöä  verrata joukkoon ihmisiä, jotka käyttävät eri taktiikoita sen vastustamiseen. Pääasia ehkä on, että tietää ainakin mistä puhuu, kun ilmoittaa kenen tulee osallistua marsseille ja kenen ei.

Puheet suomalaisesta Antifasta ovat ennen kaikkea äärioikeiston salaliittoteoriahuutelua, aivan samalla tavoin kuin puheet ”polposta” (poliittinen poliisi) sekä oletukset että pieni Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry hallitsisi Suomen oikeusjärjestelmää. Ne puheet voisi lopettaa ja keskittyä opiskelemaan, mitkä ovat tehokkaita tapoja estää ihmisvihamielisen äärioikeiston nousua. Koska siitä tässä kai pitäisi lopulta olla kysymys?

Standard