Islamofoobikot pitävät terrorismin voimissaan

Ennen kuin Brysselin terrori-iskuista oli kiirinyt tieto Suomeen, Helsingin Sanomat kirjoitti viime syksyn Pariisin iskujen tekijöiden jahdista. Belgiassa 18.3. kiinniotettu Salah Abdesalam piileskeli kuukausien ajan Brysselissä Molenbeekin kaupunginosassa. Molenbeekin työttömyysprosentti on noin 10 prosenttia korkeampi kuin Brysselin keskiarvo. Se on vielä kauempana koko maan keskiarvosta.  Monet iskujen tekijät olivat sieltä kotoisin, myös Abdesalam:

Samaan aikaan poliisit eivät tiettävästi saaneet juuri lainkaan apua Belgian maahanmuuttajataustaiselta yhteisöltä Abdeslamin paikallistamiseksi. Belgialaisille ja kansainvälisille medioille puhuneet paikalliset kuitenkin kertoivat myöhemmin, että ”kaikki tiesivät” Abdeslamin piileskelevän alueella.

Tiistaina 22.3., kun Brysselissä toteutettiin kuolonuhreja vaatineiden terrori-iskujen sarja, monien islamia ja maahanmuuttajia henkeen ja vereen vastustavien reaktio odotetusti oli tehdä iskuista omien poliittisten vaatimustensa tuorein lyömäase. Rajoja vaadittiin kiinni ja ihmeteltiin, miksi terrorismi ei vaikuta maahanmuuttopolitiikkaan.

Jos näitä vaatimuksia tarkastelee suhteessa Molenbeekin kaupunginosan tilanteeseen, yksi asia on selvä: eurooppalaisten muslimien ajaminen syvemmälle marginaaliin erilaisten kontrollien ja vainojen kautta tuottaa juuri vastakkaisia tuloksia kuin mitä niillä väitetään haluttavan. Molenbeekin kaltaisten alueiden yhteiskunnasta, sen palveluista ja resursseista irtileikatut ihmiset eivät näe kovin monta syytä tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Viranomaisten, joiden rasismista he saavat kärsiä vuodesta toiseen. (Millään alueella tämä ei tietenkään koske koko väestöä, vaan marginalisoiduinta osaa siitä.)

Presidentti Ahtisaaren johtaman Crisis Management Initiativen asiantuntija Hussein Al-Taee kertoi Pariisin iskujen aikaan siitä, miten terroristit hyötyvät Euroopan rasistisesta ilmapiiristä:

Isis pyrkii iskullaan lisäämään eripuraa ja konfliktia Euroopassa saattamalla pakolaiset ja maahanmuuttajat syrjittyyn asemaan. Näin järjestön on helpompi rekrytoida uusia jäseniä ja innostaa kannattajiaan.

Islamofoobikot ja rasistit, jotka reagoivat terrori-iskuihin vainoamalla kaikkia muslimeita tai vääränvärisiä, vahvistavat terrorismia niin Daeshin sydänseuduilla kuin Euroopassa. Yhteiskuntaan osallistuminen (tai sen muuttaminen) tulee osalle Euroopassa mahdottomaksi ja populistiset, maailmaa yksinkertaistavat ja voimaa antavat liikkeet alkavat kiinnostaa. Terrorismia tuotetaan jokapäiväisellä rasistisella politiikalla Euroopassa.

Pahinta, mitä islamisteille voisi tapahtua, olisi, että eurooppalaisiin rodullistettuihin kohdistuvat syrjivät rakenteet purettaisiin ja pakoreitit Daeshin kynsistä pidettäisiin auki. Silloin Eurooppaa olisi huomattavasti vaikeampi haavoittaa.

Niinpä kaikki rasistista politiikkaa kannattavat ihmiset voisivat hetkeksi pysähtyä. Nyt näyttää siltä, että terroristit saavuttavat tavoitteensa sellaisten ihmisten avulla, jotka kovaäänisemmin väittävät suojaavansa maanosaamme terrorismilta. Islamofoobikot voisivat pohtia, mitä he saavat aikaan syyttäessään muslimeja Euroopan epävakaudesta.

 

frisk

Advertisements
Standard